20. Maja 2019.

Dalipagić: Naš cilj je jasan: integrisanje u evropske tokove

SONY DSC

Zamjenik ministra komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine, Saša Dalipagić, sastao se juče u Sarajevu sa italijanskim senatorom Lodovicom Sonegom i ambasadorom Ruggerom Corriasom, saopšteno je iz Ministarstva telekomunikacija i saobraćaja BiH.

Tom prilikom, zamjenik ministra Dalipagić  istakao je jasno opredjeljenje BiH za bolje saobraćajno povezivanje između ove dvije zemlje, pri čemu se prvenstveno misli na aktivnosti koje se provode u cilju izgradnje cestovne komunikacije koja bi povezala Jadransko-jonsku regiju.

„Naš cilj je jasan, integrisanje u europske tokove“ , podvukao je Dalipagić.

Kako je naglasio senator Sonego, Italija je spremna pomoći BiH na njenom evropskom putu, dodavši kako do punopravnog članstva BiH u Evropkoj uniji, Evropa mora konstantno biti prisutna i aktivna u našoj zemlji. Isto tako, istaknuto je i zalaganje Italije za veći angažman i ulaganje EU u sektor saobraćaja u BiH.

Obe su strane pokazale veliki interes za  izgradnju Jadransko jonske autoceste kroz BiH, od spoja sa koridorom Vc kod Počitelja preko Trebinja do granice sa Crnom Gorom. Ovaj koridor spojiće Jadransko i Jonsko more, kroz teritorijalni prostor Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dalje kroz Crnu Goru prema Albaniji i Grčkoj, te će dovršetkom započetog koridora Vc BiH postati značajno regionalno saobraćajno čvorište.

Na kraju sastanka, senator Sonego je pozvao zamjenika ministra Dalipagića da prisustvuje sastanku CEI-a, koji se planira održati u Veneciji u toku 6. i 7. mjeseca ove godine.

Obzirom na brojna otvorena i značajna pitanja između BiH i Italije, na području saobraćaja, dogovorena je organizacija što skorijieg ponovnog sastanak, s konkretnijim temama.

  1. B.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano