24. Marta 2019.

Dalipagić razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom BiH u Italiji

SONY DSC

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sastao se  u Sarajevu sa novoimenovanim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Italiji Darkom Zelenikom.

Tema razgovora su bila neriješena pitanja iz oblasti saobraćaja između Italije i Bosne i Hercegovine.

Kao prvo, razgovaralo se o nepotpisivanju, od strane Italije, Sporazuma o priznavanju vozačkih dozvola između dvije zemlje. Obzirom, da prema procjenama u Italiji trenutno živi oko 40.000 državljana Bosne i Hercegovine, ovo se može smatrati ozbiljnim problemom, a što je vezano za upravljanje vozilima državljana Bosne i Hercegovine na teritoriji Italije.

Aktivnosti na izradi ovog sporazuma započele su još 2008. godine, kada je mješovita radna grupa, sastavljena od članova iz Italije i Bosne i Hercegovine, sačinila Nacrt sporazuma. Nakon određenih izmjena i dopuna Nacrta sporazuma, koje je uglavnom dala italijanska strana, a koje je BiH i potpunosti prihvatila, Sporazum je usaglašen i dat u proceduru, te je usvojen u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i isti je u potpunosti spreman za potpisivanje. Iako BiH insistira da se predmetni Sporazum što skorije potpiše, uprkos našim urgencijama, od strane Italije već duže vrijeme nismo dobili obavještenje o datumu i mjestu potpisivanja Nacrta sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza BiH..

Drugo pitanje koje je razmatrano na sastanku jeste naplaćivanje taksi za strano vozilo, ( DIRITTO FISSO), prevoznicima teretnih vozila iz Bosne i Hercegovine, prilikom obavljanja prevoza tereta kroz Italiju.

Nemamo informaciju dali se ta talsa naplaćuje i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Ta pristojba uvelike opterećuje prijevoznike u smislu povećanja troškova prevoza i povećava cijenu samoga prevoza, što se negativno odražava i na privrednike u Bosni i Hercegovini, koji koriste usluge prevoza tereta kroz Italiju.

Na kraju je zamjenik Dalipagić zatražio od ambasadora Zelenike da u sklopu svoga rada i diplomatskim putem, pokuša sa nadležnim institucijama Italije ishoditi da se ova pitanja što prije riješe.

Ambasador Zelenika je prihvatio da ova pitanja stavi kao prioritetna u skladu sa svojim nadležnostima.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano