21. Juna 2019.

Dame biraju, zar ne!

pr Gugu Mbatha-Raw dame biraju zar ne

Ko je najljepša žena na svijetu? Ko to uopšte određuje, šta se smatra lijepim? I kako se to muškarci mogu usuditi, jednu lagano obučenu ženu, procijeniti samo na osnovu njene spoljašnosti?

Decenijama ova pitanja prate svjetske izbore za mis, koji su izvorno počeli kao Bikini takmičenje.

Jedan novi film, obratite pažnju na naslov, „Loše ponašanje“, rekonstruisao je takvo nedolično ponašanje, prilikom do sada najkontroverznijeg izbora za kraljicu ljepote, 1970. godine.

Britanska glumica Gugu Mbhata-Raw (35) poznata iz Disneyevog filma „Ljepotica i zvijer“, glumi Jennifer Hosten, koja je tada, na nastupu za Mis svijeta nastupala kao kandidatkinja karipske države Grenada. Feministkinje su tada smrdljivim bombama omele televizijsko emitovanje gala priredbe iz londonskog Royal Albert Halla.

Obožavaoci favoritkinje iz Švedske su protestvovali, jer je u žiriju sjedio lično premijer Grenade.

Naravno, Hosten je pobijedila, i kao prva crnkinja postala Miss World. Njen život je ponudio dosta materijala za čitavu jednu seriju. Preselila se u Kanadu, studirala političke nauke i radila za Kanadu u diplomatskoj službi, između ostalog u Bangladeshu. Sredinom svojih šezdesetih, završila je još jedan studij, ovog puta psihologiju. Danas Hosten ima već 71 godinu, radi kao psihoterapeut. Film

„Loše ponašanje“ bi u kina trebao doći 2020. godine.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano