23. Maja 2019.

Dani antifašizma: Projekcija igranog filma "Talas"

Film Talas

U okviru Dana antifašizma, koje u povodu obilježavanja 14. februara – Dana oslobođenja Mostara organizuje UABNOR Grada Mostara, večeras će u hotelu Bristol, s početkom u 19 sati, biti održana projekcija igranog filma “Talas”

Višestruko nagrađivan i nominiran njemački film Dennisa Gansela i Todda Strassera iz 2008. godine, “Talas” je nadmašio sva očekivanja. U vrijeme kada mislimo da su autokratski i ini društveni poredci van svake mogućnosti i prihvaćanja u društvu, srednjoškolci dokažu suprotno. Rađa se kult. Rađa se vjera. Granica nema. Nema odbijanja.

“Talas” prikazuje kako projekat vezan uz autokratiju postupno dovodi do katastrofalnih rezultata.U početku bez entuzijazma da proučava i naučava o toj temi, profesor Rainer Wegner provodi neobičan eksperiment da pokaže svojim učenicima kakav je život kada vlada fašizam. Iako je samo strukturiranje po danima dobro počelo, eksperiment je počeo s jednostavnih disciplina rasti, da bi na kraju postao ekskluzivni kult pod nazivom “talas” sa svojom vlastitom uniformom i pozdravom. Nekolicina mladih ljudi, što je najironičnije, počela je slijediti kult bez racionalnog promišljanja. Dokazano je da je samo potrebna ideja. Samo to. Ljudi je uvijek slijede.

Privlačan i moćan film sa smislom za humor, uvjerljiva karakterizacija i odlične glume (Jürgen Vogel, Max Riemelt i Frederick Lau). Inspirisan istinskim događajem u Kaliforniji, ovaj inteligentni film zaslužuje pažnju, posebno zbog svog humanističkog pristupa teškim temama.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano