21. Marta 2019.

Dario Terzić objavio knjigu na italijanskom jeziku

„Dnevnik treće strane“ (originalni naslov Dairio dei Terzi) je  prva knjiga mostarskog žurnaliste i komunikologa Darija Terzića.

Riječ je o knjizi na italijanskom jeziku, u kojoj su na 250 stranica sabrani brojni tekstovi koje je  autor u posljednjih dvadesetak godina objavljivao u italijanskim  novinama i publikacijama.

Tezić je godinama radio kao dopisnik za razne italijanske mreže i pisao je o  političkim, socijalnim i kulturnim prilikama u Bosni i Hercegovini.

Diario dei Terzi- dnevnik trećih, odnosno dnevnik treće strane je simboličan naziv iz razloga što bi , kako autor tvrdi, pravi novinar uvijek morao omogućiti da se  čuje i „ ona druga strana“, a  da pri tome on  sam  (kao treći u priči) sačuva  neutralnost. Naziv ove knjige je simboličan iz još jednog razloga, jer  autor živi na jednoj, a radi na drugoj strani Mostara  te  kao novinar prokušava pronaći  onu – treću stranu. Diario dei Terzi, takođe, je i igra riječi i  asocira na autorovo ime i prezime.

Dario Terzić je  diplomirao žurnalistku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1988. godine. U svom dugogodišnjem novinarskom radu, je za prijeratni Lom, Sloboda i Radio Mostar  a kasnije mostarski Ratni studio i Omladinski Radio X,  čiji je bio dugogodišnji urednik. Piše na maternjem i italijanskom jeziku a njegovi tekstovi su prevođeni i na francuski, engleski, španjolski, portugalski i madžarski jezik.

Posljednjih godina se zanima za konfliktno komuniciranje u po dijeljenim gradovima, te se njegov doktorski rad koji je odbranio na FPN u Sarajevu bavi kromatikom, odnosno bojama  u komunikaciji (uključujući i konfliktnu komunikaciju u podijeljenim zajednicama).

Predavač je na Visokoj školi za Turizam i menadžment u Konjicu, instituciji koja je i izdavač ove knjige.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano