21. Aprila 2019.

Dedić: Navodnjavanje je preduslov za razvoj moderne poljoprivrede

bdr

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Šemsudin Dedić održao je danas sastanak sa predstavnicima Svjetske banke koji borave u BiH, kako bi sagledali do sada postignute rezultate Projekta razvoja sistema navodnjavanja, te razmotrili naredne korake u implementaciji ovih značajnih aktivnosti.

Vođa stručnog tima Svjetske banke Javier Zuleta izvijestio je ministra o aktivnostima na terenu, izrazivši svoje zadovoljstvo postignućima projekta do sada. Istakao je da je ostvaren napredak u ispunjavanju razvojnih ciljeva projekta, od njegovog restrukturiranja u junu i zadnjeg obilaska projektnih lokacija. Dodao je, takođe, da je Svjetska banka odobrila produženje projekta do kraja 2019. godine u cilju postizanja što većeg stepena implementacije. U narednom periodu, uradiće se akcioni plan s namjerom praćenja stanja na terenu, kako bi se što više iskoristila sredstva i ostavilo dovoljno vremena da se na pravi način izvrše sve planirane aktivnosti.

“Cilj ovog projekta je da se poveća procenat navodnjavanih površina u Federaciji, jer smo svjesni da bez sistema navodnjavanja nema ni razvoja poljoprivrede. Navodnjavanjem se ne samo sprječavaju posljedice suša, koje nas sve više pogađaju, već i povećavaju prinosi, stepen iskorištenosti zemljišta, a poboljšava se i kvalitet plodova. Radi se o ogromnim ulaganjima, ali samo tako možemo ublažiti posljedice elementarnih nepogoda i efekte klimatskih promjena koji su sve izraženiji i predstavljaju sve veći izazov u poljoprivredi u cijelom svijetu, pa tako i u našoj zemlji,” kazao je ministar Dedić.

Projekat razvoja navodnjavanja obuhvata deset opština širom Federacije, između ostalog i Sanski Most i Bihać, koji ulaze u treću fazu projekta, gdje se trenutno vrši prikupljanje podataka za izradu projektne dokumentacije. Učesnici su se složili da je za uspjeh ovog projekta uveliko važan angažman i spremnost opština na kojima se provode aktivnosti razvoja ovih sistema, te su pozvali sve uključene opštine da aktivno sarađuju sa projektnom jedinicom zaduženom da zajedno s njima provode ovaj projekat.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano