24. Marta 2019.

Demokratija na švajcarski način: Da li krave mogu imati rogove ili ne?!

svicarska-880x495

Šta je totalna demokratija, pokazuje i jedno- pomalo groteskno- pitanje koje će se naći na referendumu švajcarskih građana 25.novembra. Većinom glasova će se odlučivati da li će krave moći imati rogove ili ne?!

Naime, do sada je vrijedila uredba da se kravama režu rogovi ili spriječi njihov rast. To se pravdalo bezbjednosnim i higijenskim motivima, a ponajviše zbog lakšeg održavanja i manevrisanja u štalama.

Federalni referendum organizuje grupa građana (trebalo je prikupiti 100.000 validnih potpisa) pod nazivom „Vratimo dignitet agrokulturi”.

Drugo, i mnogo važnije pitanje na referendumu, jeste prijedlog desničara za „Švajcarsku autodeterminaciju”, što podrazumijeva raskidanje preko 600 međunarodnih ugovora. Među njima i pravo zalbe Međunarodnom Sudu za ljudska prava, te pravo međunarodnim sudijama da sude u predmetima u kojima su zastupljeni građani ove zemlje.

Iako je do glasanja ostalo dvije sedmice, u ovoj zemlji je uzavrela politička situacija kao rijetko do sada. Većina se protivi raskidanju svih veza sa UE i totalnu izolaciju Švajcarske.

Zlako Hodžić

(Specijalno za portal NovaSloboda.ba iz Švajcarske)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano