22. Jula 2018.

Deronjić: Demirovići ne posjeduju dozvolu za gradnju

Načelnica Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara Marina Deronjić izjavila je kako Đenan i Asad Demirović nisu vlasnici separacije na južnom prilazu Mostaru, te da im urbanistička saglasnost, koju posjeduju, ne daje pravo građenja.

Deronjićeva se danas obratila javnosti nakon što su se jutros radnici firme HP Investing d.o.o. iz Mostara okupili ispred mostarske Gradske vijećnice, jer im je blokirana separacija na južnom prilazu Mostaru. Separacijom se firma koristi već 22 godine, a proteklu subotu pojavio se predstavnik porodice Demirović, koji tvrdi kako su vlasnici dijela separacije, te je separacija blokirana.

“Đenan i Asad Demirović posjeduju dokument pod nazivom „Izvod iz regulacionog plana i urbanističko-tehnički uslovi“, u kome se navodi koja je namjena površine, koliki je objekat itd. i to je dokument koji na uvid može dobiti svaki zainteresovani građanin”, kazala je Deronjićeva novinarima, dodavši kako taj dokument ne znači da osoba ima pravo na gradnju.

Po njenim riječima, u Republici Hrvatskoj taj se dokument zove lokacijska informacija, dok se u Zakonu o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanskog kantona i dalje koristi stari naziv – urbanistička saglasnost.

“Dakle, to je informacija svim zainteresovanim strankama kada se na određenoj lokaciji može graditi objekat, koje je namjene, vrste, površine itd”, istakla je.

Pojasnila je kako odobrenje za gradnju (građevinska dozvola) može dobiti onaj investitor, odnosno podnosilac zahtjeva, koji dokaže da je riješio imovinsko pravne odnose, što se najčešće vrši putem zemljišno-knjižnog izvatka.

“U konkretnom slučaju, zemljište nije od gospode Demirović, a koliko mi je poznato, oni nisu ni podnijeli zahtjev za izdavanje odobrenja za gradnju”, ustvrdila je Deronjićeva.

Na novinarski pitanje ko je pravi vlasnik lokacije, kazala je kako se to treba provjeriti u zemljišnim knjigama.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano