21. Maja 2019.

''Derviš i smrt'' u subotu u Narodnom pozorištu u Mostaru-u za Noć teatra, ulaz slobodan

NPM Dervis i smrt

Narodno pozorište Mostar i ove godine cjelodnevnim programom, uz besplatan ulaz, učestvuje na manifestaciji Evropska noć teatra – Noć teatra BiH 2018., na dan kada teatri u nekoliko zemalja otvaraju svoja vrata i slave umjetnost.

Narodno pozorište Mostar ovim povodom će u subotu, 17.11. u jutarnjim satima organizovati edukativni program, a u 20 sati na Velikoj sceni će biti izvedena predstava ”Derviš i smrt”, predstava koja redovno izaziva veliki interes publike. Ulaz na predstavu je slobodan, a nakon izvedbe publika se poziva na razgovor o predstavi.

Predstavu ”Derviš i smrt” po tekstu Meše Selimovića režirao je Erol Kadić, a dramatizaciju potpisuje Nijaz Alispahić. U predstavi igraju Šerif Aljić, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Prema reditelju, Meša Selimović je “gradeći glavni lik u romanu ‘Derviš i smrt’, čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…”

Istog dana (u subotu, 17.11.) u jutarnjim satima Narodno pozorište Mostar za učenike srednjih škola organizuje „Dan otvorenih vrata“: edukativno – zabavni program za mlade o teatarskoj umjetnosti, radu u pozorištu i svim elementima predstave, od ideje do realizacije, želeći im na ovaj način približiti teatarsku umjetnost i raditi na njenoj popularizaciji među mladima. U okviru ovog programa učenici će imati priliku upoznati se sa nekim od najznačajnijih predstava i umjetnika koji su ostavili trag u radu Narodnog pozorišta Mostar. Takođe, moći će se upoznati s radom iza scene, kao i svim segmentima ovog pozorišta.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano