17. Juna 2019.

Devetogodišnjakinja iz Čitluka preminula od komplikacija vodenih kozica

SKB 2

Devetogodišnja djevojčica M. R. iz Čitluka, koja je preminula u nedelju u zadarskoj bolnici nakon što su nastupile komplikacije tokom hitnog prevoza za Zagreb, primljena je u subotu u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) u Mostaru u izuzetno teškom stanju sepse, koju su prouzrokovale vodene kozice i bakterijska superinfekcija, saopšteno je u utorak iz SKB-a Mostar.

U saopštenju se navodi kako je pacijentica M. R. (2010.) bila upućena u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, koja ima apsolutno najbolju jedinicu intenzivnog liječenja u Hrvatskoj i regiji.

Međutim, prema riječima glasnogovornice SKB-a Mostar Adrijane Pandže, uprkos svim naporima nisu uspjeli spasiti ovu djevojčicu, kod koje su nastupile komplikacije.

Pandža je podsjetila kako je djevojčica dovedena u Kliniku za infektivne bolesti SKB-a Mostar 12. januara u 20,45 sati, te kako je već tada bila u stanju sepse.

“Najvjerovatnije ishodište su bile vodene kozice komplikovane bakterijskom superinfekcijom kože i mekih čestica. Započelo se s antibiotskom terapijom, ali je ubrzo uslijedilo izrazito pogoršanje funkcije disanja, te su devetogodišnjakinju pokušali vozilom hitne pomoći prevesti u Zagreb. Nažalost, uprkos preduzetim opsežnim mjerama intenzivnog liječenja, dijete je preminulo”, kazala je Pandža.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano