26. Maja 2019.

Dijaspora za razvoj: velika šansa za izvoz bh. prehrambenih proizvoda

18c9e2bb-6cce-407c-9b96-e261151d76f1final_0790-2

Agencija Pricha d.o.o. Sarajevo započela je implementaciju aktivnosti u okviru projekta “Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini (BiH)”, skraćeno “Dijaspora za razvoj” (D4D), koji će trajati od septembra 2018. do septembra 2019. godine.

Projekat Dijaspora za razvoj ima za cilj povećati socioekonomske prilike i perspektive za stanovništvo u BiH, te unaprijediti njegovu egzistenciju kroz snažniji angažman dijaspore.

Agencija Pricha, u saradnji s firmama iz bh. dijaspore specijalizovanim za plasman i distribuciju domaćih brandova i brandova iz Regiona na tržište Evropske unije, u okviru projekta organizovaće nekoliko edukativnih skupova za poljoprivredne i prehrambene proizvođače iz BiH. Tokom njih će stručnjaci iz dijaspore prenijeti svoja znanja i iskustva stečena na EU tržištu na privrednike iz BiH, prvenstveno ona koja se odnose na mogućnosti izvoza i unapređenje konkurentnosti bh. proizvoda na EU tržištu. Krajnji cilj edukacije je uspostavljanje saradnje ovih kompanija u oblasti izvoza bh. proizvoda u EU.

Trening domaćih izvoznika obaviće pet distributerskih kompanija u vlasništvu bh. dijaspore, s kojima agencija Pricha ima dugogodišnju saradnju u području kreiranja brendova. To su: Adriatic Group GmbH Austrija, Natura GmbH Njemačka, Edex food groothandel BV Holandija, Brajlović GmbH Austrija i Plivit trade AB Švedska.

Proizvođači iz Bosne i Hercegovine, koji ne budu u mogućnosti prisustvovati treninzima u BiH ili inozemstvu, a zainteresovani su za povećanje izvoza i poboljšanje plasmana na tržište Evropske unije, mnogo korisnih informacija moći će pronaći u brošuri „Kako povećati konkurentnost na EU tržištu“. U njoj će biti objedinjena sva znanja i iskustva koja će predstavnici kompanija iz bh. dijaspore prezentirati bh. privrednicima tokom pomenutih stručnih skupova.

Dijaspora za razvoj (D4D) je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba

.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano