19. Juna 2019.

Dio doktora bez povišice, Ministarstvo zdravstva HNK-a odbacuje odgovornost

doktori

Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vlada HNK-a u junu su potpisali novi Kolektivni ugovor koji, među ostalim, predviđa povećanje plate doktorima, međutim, tri mjeseca nakon potpisa, ugovor se provodi selektivno.

“Od 800 doktora u kantonu, za 500 doktora je isplaćena plata po novom Kolektivnom ugovoru, a ostalima je uplaćeno po starom, odnosno bez povećanja plate”, kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a Kristina Bevanda.

Prema njenim riječima, teret povećanja plate trebali su ravnopravno snositi Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a, Vlada HNK-a i zdravstvene ustanove, međutim Zavod i Vlada HNK-a nisu ispunili obećanje.

“Do sada su zdravstvene ustanove ispoštovale svoj dio, čak su cijele iznose uvećanih plata podmirili iz vlastitih sredstava, ali Zavod i kanton taj usmeni dogovor nisu ispoštovali”, istakla je Bevanda.

Sindikat je zbog toga reagovao prema kantonalnoj vlasti, koja je odgovorila da se radi o “stvarima tehničke prirode, a ne nedostatka novca”, odnosno da je potrebno usvojiti rebalans kantonalnog budžeta i budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja, kazala je predsjednica Sindikata.

Nakon višednevne šutnje i nemogućnosti da se dođe do službenog stava Ministarstva i Vlade HNK-a, u petak se kratkim saopštenjem oglasilo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne pomoći HNK-a, koje je svu odgovornost prebacilo na zdravstvene ustanove.

“Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne pomoći HNK-a nema saznanja da se narečeni Kolektivni ugovor provodi selektivno. Zdravstvene ustanove krše odredbe Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK-a ukoliko isti ne primjenjuju”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravstva HNK-a.

Međutim, ostaje nejasno kako su zdravstvene ustanove mogle povećati plate doktora, ako su od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a dobile iste novčane iznose kao i prije potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Prema saznanjima Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a, samo su doktori mostarskih zdravstvenih ustanova (SKB Mostar, Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić”, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja Stari grad) dobili uvećane plate, dok su doktori iz ostalih gradova HNK-a ostali uskraćeni za obećanu povišicu.

“Ako se plate nastave isplaćivati po starom obračunu, odnosno bez povećanja, Sindikat će biti prinuđen uraditi dalje korake, kao što je pokretanje tužbi zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i pokretanje procedure stupanja u štrajkove upozorenja i generalni štrajk”, upozorila je predsjednica Sindikata Kristina Bevanda.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano