27. Maja 2019.

Djela 36 eminentnih umjetnika na izložbi "VII Sarajevski salon"

FNA_93008

Tradicionalna godišnja izložba “VII Sarajevski salon”, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, otvorena je sinoć u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu.

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja likovnih umjetnika KS Izet Alečković,  “Sarajevski salon” ove godine obuhvata tehnike i discipline savremene umjetnosti, kao što su crtež, grafika, slika, skulptura, video i instalacija.

“Učestvuje 36 autora koji su u ovoj godini bili najproduktivniji. Umjetnički savjet prati rad umjetnika tokom godine, njihov angažman i stvaralaštvo, obilaze se ateljei i zna se šta i koliko ko radi. Savjet je napravio respektabilnu i reprezentativnu ekipu koja ove godine predstavlja svoja djela”, objasnio je Alečković.

Ističe da su učesnici afirmisani umjetnici, dobitnici niza nagrada i priznanja. U pitanju su ljudi koji iza sebe imaju izlaganja na izložbama svjetskog ranga, a koji su proslavili ove prostore kada je u pitanju likovna umjetnost.

Prva izložba ovog renomea održana je u nekadašnjem starom paviljonu u Titovoj ulici prije 50 godina. Nakon nekog vremena se “ugasila”, ali grupa likovnih umjetnika iz Sarajeva se zauzela da obnovi izložbu i ona je u posljednjih sedam godina zaživjela u današnjem formatu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano