23. Februara 2019.

Dodatnih 6 miliona eura od EU za podršku BiH u upravljanju migracijskim tokovima

2nd-Subcommittee-On-Justice-Freedom-And-Security-01

Evropska komisija danas je usvojila specijalnu mjeru u vrijednosti od 6 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskim tokovima.

Sredstva EU će unaprijediti kapacitete Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu; osigurati smještaj i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante; te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica, a na taj način će podržati i prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

Ova sredstva nadovezuju se na iznos od 1,5 miliona eura, koji je postao dostupan u junu kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica i migranata.

Pored humanitarne pomoći, od 2007. godine Evropska komisija pružila je pomoć Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona eura.

Od januara 2016. godine, Bosna i Hercegovina je, takođe, i korisnica regionalnog programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti od 8 miliona eura, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

S. R.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano