19. Maja 2019.

Dodik i Džaferović sastali se s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom

ide

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se u Tirani s domaćinom ovogodišnjeg susreta lidera Brdo – Brioni procesa predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se složili da ukupni odnosi između zemlje dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrana želja za njihovim unapređenjem. Otvaranje ambasade Bosne i Herecgovine u Albaniji, kao i ambasade Republike Albanije u Bosni i Hercegovini,  daće dodatni podstrek razvoju odnosa, naročito ekonomije i turizma, koji su danas bili u fokusu interesovanja. U tom kontekstu, iskazana je spremnost za organizaciju poslovnih foruma između dvije zemlje. Uspostavljanje direktne aviolinije će sigurno doprinijeti razvoju odnosa, rečeno je na susretu.

Sagovornici su se složili da je potrebno intenzivirati saradnju i kroz regionalne projekte, kao što je izgradnja Jadransko-jonske autoceste.

Na kraju susreta, ponovljena je uzajamna podrška na evropskom putu i iskazana opredijeljenost za nastavak regionalne saradnje, koja je u vrhu prioriteta vanjske politike obe zemlje.

S. R.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano