26. Maja 2019.

Đonlagić: Zajednički prijedlog pet stranaka zakona o izbornim jedinicama

FNA_70433

Do sutrašnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH šefovi klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke trebali bi pismeno ozvaničiti da su za donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH.

To je odlučeno nakon sastanaka koji su vođeni proteklih dana u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, te kako je potvrdio Feni šef Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić, dogovoren je zajednički Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

“To znači da imamo tekst s kojim možemo riješiti pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciiji Bože Ljubića i imamo formalno-pravnu podlogu, ukoliko se usvoji navedeni zakon, da Centralna izborna komisija BiH, može nakon oktobarskih izbora donijeti odluku o rasporedu broja mandata i delegata za Parlament Federacije BiH”, rekao je Đonlagić.

Kaže da pravna logika nalaže da se sva pitanja u vezi sa entitetskog nivoa vlasti rješavaju zakonima koji će donijeti Federalni parlament.

“Tako imamo uporište u Ustavu FBiH da se ovo pitanje broja i strukture delegata u Domu naroda može utvrditi zakonom, koji može donijeti Parlament Federacije  BiH”, poručio je u današnjoj izjavi za Fenu šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano