18. Januara 2019.

Dragan Čović: BiH je opredijeljena za borbu protiv terorizma i ekstremizma

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović prisustvovao Summitu čelnika na temu borbe protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma u organizaciji predsjednika SAD Baracka Obame, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Čović je, kako se navodi, u razgovorima s visokim svjetskim dužnosnicima na marginama Summita, ali i tokom susreta s predstavnicima medija, prenio iskrenu zabrinutost Bosne i Hercegovine zbog terorističkih napada i nasilnog ekstremizma. Istakao je da BiH pridaje veliki značaj rješavanju ovih pojava, te da osuđuje brutalnost i potpuno zanemarivanje ljudskih života tokom terorističkih napada uopšte, osobito kad je ISIL u pitanju. Bosna i Hercegovina potvrđuje predanost da doprinese na nacionalnom i međunarodnom nivou borbi protiv ovih globalnih prijetnji, kao što su terorizam i ekstremizam u svim njihovim oblicima.

PredsjedavajućiČović je tokom svih susreta naglašavao da je BiH spremna da ojača saradnju na regionalnom, subregionalnom, te međunarodnom nivou. On je pozdravio aktivnosti tijela UN-a, posebno radne grupe za provođenje protivterorističkih mjera, te isticao važnost da sve članice UN-a provedu rezolucije za borbu protiv pojave stranih terorističkih boraca i za borbu protiv ISIL-a, kao i svih drugih koji sučestvuju u finansiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkog akta, kako bi bili privedeni pred lice pravde. BiH, kao predsjedavajuća Vijeća Evrope, pozdravlja aktivnosti Vijeća Evrope i akcije preduzete u borbi protiv terorizma. Kao posebno važno, naglašavao je razmjenu informacija i određivanje tačke žarišta od svake države, što će pomoći državama pri identifikovanju osoba uključenih u terorističke aktivnosti i njihovom sprečavanju da otputuju u inostranstvo.

Isticao je kako je, uz odlučnu i koordiniranu vojnu akciju, potrebna i opsežna strategija koja se sastoji od širokog spektra političkih, ekonomskih i društvenih mjera, koje se bave rješavanjem egzistencijalnih problema, a kao presudno naveo je redukovanje siromaštva i nejednakosti, poboljšanje obrazovanja i pružanja mogućnosti mladima. Predsjedavajući Čović smatra da je eliminisanje učinaka i ksenofobije ključno u borbi protiv širenja ideologije nasilnog ekstremizma. Naglasio je važnost organizovanja Summita, kao još jedne prilike da se međunarodna zajednica podstakne kako bi se što odgovornije i ozbiljnije pristupilo rješavanju prijetnji, kao što su terorizam i nasilni ekstremizam.

A. V.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano