20. Juna 2019.

Druga repriza magične predstave "Bajka o izgubljenom vremenu" u mostarskom Pozorištu lutaka

Druga repriza magične predstave pod nazivom „ Bajka o izgubljenom vremenu “, u režiji višenagrađivane režiserke i autorice ovog teksta Tamare Kučinović, odigraće se u nedelju, 10. marta u 11 sati u Pozorištu lutaka u Mostaru.

Mostarska publika imaće priliku vidjeti magičan i nadasve poetičan spoj svjetla, tona, teksta, maštovite scenografije i glumačke igre. Predstava je osmišljena na način da zabavi najmlađe ali i odrasle. Ova predstava je nastala kao produkt saradnje između talentovanog tima iz Hrvatske i Pozorištu lutaka u Mostaru.

„Bajka o izgubljenom vremenu“ je priča koja suštinski progovara o prolaznosti i dragocjenosti ljudskog života. Zanimljiva je to, duhovita i nadasve poetična predstava o dječaku Petji Mihajloviču Zubovu, koji se zbog svoje drugačijosti, stidljivosti i sposobnosti da osjeća svijet i postojanje vremena koje mu je namijenjeno, pretvorio u starca. Zbog tog nemilog događaja koji se događa jednom u trilijun godina Petja se pretvorio u starca, kao i Stasja, njegova simpatija, djevojčica koja je voljela čitati knjige i uživala slušajući Petju kako priča sa vremenom odnosno sa samim sobom. Primoran da ju nađe u mnoštvu drugih starica, kako bi vratio svoje vrijeme, Petja upoznaje sebe kroz prihvaćanje svojih osjećaja.

Vrijeme. Šta li je vrijeme nego oku nevidljiva supstanca, koja se može čuti u otkucaju srca, vidjeti iza očnog kapka, tamo unutra i osjetiti u svakoj pori ljudske kože. Ono je svugdje i nije nigdje.  Ali, ko još danas sluša srce kako kuca, ko se usudi zaviriti iza očnog kapka i ko uopšte ikada pomisli na pore?

Ova pomalo fantastična zagonetna predstava nastala je inspirisana istoimenom bajkom ruskog pisca  Evgenija Švarca (Eugene Schwartz), a danas je ovdje da nas podsjeti na smrtnost svakog pojedinca, na malu količinu vremena koje posjedujemo da bismo živjeli onako kako nam to govori srce ili ta ista supstanca od koje smo satkani, vrijeme.

U predstavi igraju: Igor Vidačković, Sergio Radoš, Fatima Kazazić, Nina Popović, Nermina Denjo.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano