17. Juna 2019.

Džaferović: Povreda zastave je povreda države

FNA_91785

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da je uklanjanje zastave BiH povreda države i da na to nikada neće pristati.

Džaferović je dao izjavu novinarima nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkazao za danas zakazane konsultacije sa parlamentarnim strankama u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, a koje su bile zakazane u sali broj 30 u kojoj inače zasjeda Predsjedništvo BiH.

“U toku jučerašnjeg dana, iz Dodikovog kabineta prema mom kabinetu stigli su zahtjevi da se iz te sale uklone zastave BiH. Naravno, ja to nisam prihvatio i nikada neću prihvatiti. Mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo je povreda države BiH”, istakao je Džaferović.

Dodao je da je danas stigao zahtjev da, ako to ne može, da se onda pored tih zastava u salu unese zastava Republike Srpske što je, kako je istakao Džaferović, neprihvatljivo.

“Ovo je državna institucija i ovdje mora biti zastava BiH. Nakon što je Dodik otkazao današnje konsultacije, onda je u pisanoj formi, bez konsultacija sa mnom, zatražio da mu stranke dostave ime mandatara ako imaju, sutra do 10 sati”, dodao je Džaferović.

Naglasio je da ovdje treba djelovati tako što će se poštovati zakon i djelovati hladne glave.

Džaferović je kazao da je za sutra u istoj sali zakazana sjednica Predsjedništva BiH, napominjući da treba biti održana na način, u ambijentu i okolnostima kako su do sad održavane te sjednice.

“To je sala br. 30, tamo imamo grb i zastavu BiH i, što se mene tiče, tu se ništa neće i ne može promijeniti”, istakao je Džaferović.

Dodao je da su zakazane konsultacije članova Predsjedništva, koje se uobičajeno održavaju u kabinetu predsjedavajućeg, te da će on sutra u 12 sati otići u kabinet predsjedavajućeg na konsultacije, a onda na sjednicu Predsjedništava u salu br. 30 u 14 sati, gdje je zakazana prva sjednica.

“I to u ovom ambijentu i okolnostima o kojima sam govorio i nikakve promjene u toj sali, što se mene tiče, neće moći biti, jer je bilo kakva promjena zapravo povreda zastave, a to je u konačnici povreda države BiH, na šta ja nikada neću pristati”, istakao je Džaferović.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano