24. Juna 2019.

E-modul za javno zdravstvo u HNK-u do kraja godine

zzo hnk

U ZZO HNK-a je predstavljen e- modul za javno zdravstvo koji će koristiti Zavod za javno zdravstvo HNK-a i svi domovi zdravlja u kantonu, što je dio projekta Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

„Ovo je još jedna funkcionalnost u projektu Integrisanog zdravstvenog informacijskog sistema, koja će biti od koristi kako domovima zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo tako i našem resornom ministarstvu i Vladi HNK-a. Takođe, razvoj ove funkcionalnosti još jedan je korak  u pravcu razvoja organizovanosti pružanja zdravstvene zaštite, u najširem smislu, našim osiguranicima. Preostalo je  definišemo hronologiju aktivnosti koje trebamo uraditi kako bi do kraja godine e-modul za javno zdravstvo bio primijenjen u praksi“, kazao je Rade Bošnjak, direktor ZZO HNK-a.

Kolika je važnost razvoja e-modula za javno zdravstvo, govori dosadašnja praksa po kojoj su domovi zdravlja na papirnatim obrascima vodili evidenciju pojave zaraznih bolesti i iste periodično slali Zavodu za javno zdravstvo HNK-a, što je usporavalo i otežavalo praćenje stanja na terenu.

Razvoj e- modula za javno zdravstvo olakšaće i pojednostavit dosadašnji način praćenja pojave ,odnosno razvoja zaraznih bolesti i eventualnih epidemija, jer će putem elektronskog modula domovi zdravlja i Zavod za javno zdravstvo HNK-a moći na dnevnom razini pratiti pojavut zaraznih bolesti i eventualnih epidemija, domovi zdravlja više neće morati popunjavati papirnate obrasce već će imati kreirane elektronske obrasce, domovi zdravlja će moći, u realnom vremenu, kreirane elektronske izvještaje putem IZIS – a dostavljati Zavodu za javno zdravstvo.

S druge strane, Zavod za javno zdravstvo HNK-a će, na osnovu generisanih elektronskih izvještaja e- modula za javno zdravstvo, moći kontinuirano pratiti pojavu zaraznih bolesti i eventualnih epidemija, te blagovremeno preduzimati mjere za suzbijanje istih.

A. P.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano