20. Maja 2019.

Ebrard: Meksiko nije ponudio azil ni Maduru ni Guaidu, insistiramo na dijalogu

90f1d649eb7098c78e23bc8793684b3a

Čelnik meksičkog ministarstva vanjskih poslova, Marcelo Ebrard, izjavio je da će  Meksiko iskoristiti svoj moralni i politički uticaj kako bi odredio strategiju koja jača mogućnost posredovanja i izbjegavanja velike političke krize u Venecueli.

U intervjuu za novine Despierta con Loret, on je istakao značaj meksičke neutralnosti kao polazne tačke za dijalog među stranama u sukobu u Venecueli, “jer on (sukob) može dovesti do nasilja i novih patnji venecuelanskog naroda”.

On je istakao značaj poštovanja prava i sloboda venecuelanskog naroda, i ukazao da “mi ne branimo Madura ni njegov režim, niti imamo bilo kakvu političku poziciju, mi jednostavno želimo pametan dijalog, i mislim da će se to i desiti”.

“Ono što tražimo je da se okupe na razgovorima, mi ne možemo nametati uslove stranama, ali bi one same mogle da ih odrede kako bi se uspostavio dijalog i izbjeglo nasilje u Venecueli”, kazao je.

Ebrard  je istakao da Meksiko nije ponudio politički azil ni Nicolasu Maduru ni  Juanu Guaidu, “jer se Meksiko uvijek protivi ignorisanju funkcionalne vlade”.

“U meksičkoj je tradiciji, koja ima svoje snažne rezone, da insistiramo na dijalogu, koji bi mogao dovesti do političkog rješenja”, kazao je.

Ebrard je saopštio da će Meksiko na sastanku u Urugvaju 7. februara zatražiti načine pomoći u rješavanju krize u Venecueli i učiniće sve što je u njegovoj moći na uspostavi dijaloga između strana, jer “one su jedine koje mogu riješiti problem, koje mogu postići sporazum među Venecuelancima”, prenosi meksička novinska agencija Notimex.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano