21. Februara 2019.

Elvir Šarac se protivi izručenju u Tunis

Sud-BiH-610x380

Elvir Šarac, koga je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila po Interpolovoj potjernici Tunisa zbog terorizma, izjavio je na ročištu u Sudu BiH da se protivi izručenju u tu zemlju.

Sudija Branko Perić je rekao da je dostavljen dokument, po kome Tunis Šarca sumnjiči za pozivanje na počinjenje terorističkih djela i pripadnost terorističkoj organizaciji, kao i remećenje javnog reda i mira i međunarodne sigurnosti, te učestvovanje u planiranju ubistva počinjenih od 14. do 15. decembra 2016. godine.

Šarac je rekao da je bio u Tunisu poslovno u decembru 2016. godine, ali da ne zna za šta se tereti.

“Nisam kriv. Nisam učestvovao u tome za šta se teretim, niti mi je poznato šta se uopšte desilo. Ne želim da budem izručen”, rekao je Šarac i dodao da je iz medija saznao za djela za koja se sumnjiči.

Advokatica Amila Mujčinović je rekla da je upoznala Šarca s procedurom izručenja, kao i da u Tunisu još uvijek postoji smrtna kazna i kazna sakaćenjem.

Sudija Perić je rekao da će odluka biti donesena uskoro, javlja BIRN BiH.

Službenici SIPA-e uhapsili su Šarca u utorak zbog sumnje da je počinio krivična djela u vezi s terorizmom na području Tunisa.

Kako je saopšteno iz SIPA-e, za tim državljaninom BiH je raspisana crvena Interpolova potjernica.

“Nakon kriminalističke obrade osumnjičenog, ova osoba će biti predata sudiji za prethodni postupak Suda BiH na dalje postupanje. U konkretnom slučaju, policijski službenici nastavljaju s istražnim aktivnostima u cilju prikupljanja svih relevantnih informacija”, saopšteno je iz SIPA-e.

Iz SIPA-e su naveli da je hapšenje provedeno u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano