20. Jula 2019.

eMTeeM bez predaha

eMTeeM - ove dvije predstave

Privodeći kraju vrlo uspješnu godinu večeras će na Memorijalnoj sceni 2532, sa početkom u 19,30 sati, ansambl Mostarskog teatra mladih odigrati devetnaestu reprizu predstave “Fatima, nevjesta od boli” rađenu po tekstu Ljubice Ostojić i u režiji Seada Đulića.

Radi se o predstavi koja je praizvedba ovog teksta, koji na jedan potpuno nov način čita baladu Hasanaginica i donosi nam priču iz vizure žene, iz vizure same Fatime Pintorović, udate Arapović, dakle Hasanaginice. Večerašnje izvođenje ima i jednu posebnost. Naime, nakon odlaska na studij glume na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu Ene Husić, koja je igrala Fatimu i za svoju igru dobila više nagrada, večerašnje izvođenje prvo je sa novom glumicom. Fatimu od večeras igra Ajla Hodžić, koja je vrijedno radila i u eMTeeM – u očekuju da će to biti dostojna zamjena.

Već sutra, u nedelju 10. decembra, na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 19,30 sati, publici se nudi 39. repriza autorskog projekta Seada Đulića “Presuda: Tiha likvidacija”. Radi se o predstavi koja daje odgovore i na ona pitanja koja se bojite postaviti. U njoj se na otvoren i direktan način iznoseći dokumente i bez sakrivanja imena govori o životu i smrti, o ljubavi i mržnji, o ratu i miru, o svemu što bi moglo da vas zanima.

A u ponedeljak u Brčkom, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava RS, počinje višednevna radionica Teatra u obrazovanju, a u okviru projekta Obrazovanja za mir. Grupa od 35 mladih ljudi iz Posavine, koristeći teatarska sredstva, radiće na usvajanju vještina koje će moći koristiti u svom radu na razvijanju kulture mira.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano