18. Januara 2019.

Epidemija ospica na Kosovu nakon 16 godina, jedno dijete preminulo

Boy and vaccine syringe

Jedno dijete je preminulo, a najmanje 100 osoba na Kosovu zaraženo je ospicama, javila je u srijedu Radio-televizija Srbije.

Na području Prištine ospice, poznate i kao male boginje, ima već više od 100 građana, a epidemija je, kako navodi RTS, zabilježena poslije 16 godina, pa je započela primjena mjera pojačanog nadzora i vanredno cijepljenje u centralnom dijelu Kosova, u Gračanici i okolini.

Pojačan nadzor, među ostalim, podrazumijeva i hitno cijepljenje, prvenstveno djece u dobi od dvije do sedam godina, a takve mjere počeo je primjenjivati Dom zdravlja u Gračanici, navodi RTS.

Četvoro oboljelih, koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom liječenju.

Prema riječima epidemiologinje Goranke Lončarević, s Instituta “Batut”, riječ je o osobama koje su necijepljene ili nepotpuno cijepljene, koje su hospitalizovane, ali u dobrom opštem stanju.

Epidemiolozi upozoravaju da kolektivna zaštita ne postoji i da je ukupni postotak cijepljenog stanovništva na teritoriji Srbije daleko od zadovoljavajućeg, a najmanje je cijepljenih u velikim gradovima – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

“Od 2016. godin e ima 9.000 oboljelih. U Rumuiji su zabilježena 43 smrtna ishoda, epidemija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenskom razdoblju”, upozorava Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Od početka godine, inspekcija srbijanskog ministarstva zdravlja podnijela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu cijepili svoju djecu.

Ospice, poznate i kao morbili ili male boginje, vrlo su zarazna virusna bolest. Njeni glavni znakovi su povišena temperatura, kašalj i osip, koji se širi od glave do ekstremiteta.

Bolest se najčešće pojavljuje zimi i u proljeće, a iako se ubraja u dječje zarazne bolesti, od nje oboljevaju i stariji.  Izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano