21. Februara 2019.

Erdogan povukao turske ambasadore iz Izraela i SAD-a zbog Gaze

erdogan_301017__(2)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za “državni terorizam” i “genocid”, nakon što je izraelska vojska u Gazi ubila najmanje 58 Palestinaca i njih još 2.700 ranila, zbog čega je Turska pozvala kući svoje ambasadore u Izraelu i u SAD.

“Izrael sije državni terorizam. Izrael je teroristička država”, rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu, u govoru koji je prenosila televizija.

“To što Izrael čini je genocid. Osuđujem tu humanitarnu tragediju, taj genocid, dolazio on od Izraela ili od Amerike”, dodao je turski predsjednik, koji je proglasio trodnevnu žalost u zemlji i najavio velike protestne skupove za petak, prenosi Al Jazeera Balkans.

Turska je istovremeno pozvala na konsultacije svoje ambasadore u Tel Avivu  Washingtonu, potvrdio je novinarima u Ankari podpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag.

Dodao je da je njegova zemlja za petak sazvala vanrednu sjednicu Organizacije za islamsku suradnju, koja ima 57 zemalja članica i sjedište joj je u Saudijskoj Arabiji. Nije naveo druge pojedinosti.

Bozdag je nešto ranije objavio na Twitteru da je američka vlada “odgovorna za pokolj (u Gazi) koliko i Izrael”.

“Preseljenjem ambasade u Jerusalem, američka administracija je oslabila izglede za mirno rješenje i zapalila požar koji će prouzrokovati još više ljudskih žrtava, razaranja i katastrofa u regiji”, dodao je Bozdag.

“Nažalost, SAD je stao na stranu izraelske vlade u tom pokolju civila i tako postao pomagač u tom zločinu protiv čovječnosti. Oštro osuđujemo taj gnusni pokolj”, komentarisao je turski premijer Binali Yildirim.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano