19. Juna 2019.

Erjavec: Nema većih migracija "jadranskom rutom"

izbjeglice_3_damirsencar_hina_copy87300

Slovenski šef diplomatije Karl Erjavec pokušao je rasvijetliti izjavu svog premijera Mire Cerara danu u petak na marginama summita EU-a o navodnom otvaranju jadranske rute kojom bi migranti mogli doći do Hrvatske Istre i Slovenije, a koja je začudila i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Osvrćući se na tu izjavu koju je Cerar dao novinarima prilikom neformalnog summita na Malti, gdje je u središtu bio i razgovor o srednjomediteranskoj migrantskoj ruti i kako je riješiti, rekao je da je na istarskom dijelu granice s Hrvatskom bilo vrlo malo ilegalnih prijelaza, ali da slovenska policija primjećuje kako oni koji se bave organizovanim krijumčarenjem ljudima razmišljaju i o toj trasi.

“Ne radi se o nekakvoj masovnoj migracijskoj ruti, ali naša policija bilježi organizovani kriminal koji se bavi krijumčarenjem ljudi, te traži put preko Istre”, kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši kako se nada da to neće poprimiti masovnije razmjere.

Na pitanje kako to da tu pojavu ne bilježi hrvatska policija, Erjavec je rekao da ga to čudi.

“Ako kažu da o tome nemaju saznanja, to me čudi i teško mogu komentarisati. Možda se radi o tome da ta pitanja Hrvatska ne želi problematizovati”, kazao je Erjavec.

Cerar je prilikom dolaska na summit izrazio zabrinutost zbog poteza Austrije, kojoj je Evropska komisija odobrila mjeru novog tromjesečnog pojačanog nadzora granice sa Slovenijom zbog moguće nove migrantske krize i upozorio na opasnost da se u Sloveniji u slučaju novog vala stvori “hot spot” za migrante.

Upozorio je i da dalje treba paziti da ostane zatvorena balkanska ruta.

Spomenuo je tom prilikom i interes Slovenije da ilegalni prelazi izbjeglica Sredozemljem budu zaustavljeni, jer se, inače, može otvoriti “jadranska ruta” kojom bi migranti dolazili u Sloveniju preko hrvatske Istre, te dodao kako je proteklih mjeseci bilo takvih pokušaja.

“Otvorila se ruta po Jadranskom moru do Istre. A to nije nešto što bi nas se izravno ticalo”, rekao je Cerar.

Njegova je izjava izazvala čuđenje premijera Andreja Plenkovića, koji je kazao da nema nikakvih saznanja o nekoj novoj “jadranskoj” ruti kojom bi migranti preko Istre ulazili u Sloveniju.

“Možda se radi o nekakvom nesporazumu, možda je riječ o priljevu migranata koji preko Italije dolaze u Sloveniju, ali nikakve rasprave nije bilo, niti ja, kao predsjednik vlade, imam bilo kakvih saznanja od bezbjedonosnih službi da postoji otvorena jadranska ruta, koja bi, po tome, pretpostavljala dolazak brodovima od Otrantskih vrata sve do Istre. Nismo to uočili za sada, niti sam primijetio da je premijer Cerar to rekao na sastanku”, rekao je Plenković.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano