18. Juna 2019.

EU i Vlada Njemačke podržavaju razvoj Blidinja po uzoru na njemačka zaštićena područja prirode

studijska posjeta

Predstavnici opština Posušje i Jablanica, javne ustanove „Park prirode“, te turističkih subjekata i udruženja koji djeluju na području Parka prirode ‘Blidinje’ od 19. do 25. novembra 2017. godine posjetili su turističke destinacije i zaštićena područja u Njemačkoj. Učesnici studijskog putovanja, koje je organizovano u okviru EU ProLocal programa, upoznali su se sa razvojnim konceptom ovih destinacija i turističkim proizvodima.

Na putovanju od gotovo 1.000 km, a koje je započelo i završilo u Berlinu, učesnici su posjetili 3 zaštićena područja, te više od 10 lokacija sa specifičnom turističkom ponudom. U direktnom razgovoru sa turističkim djelatnicima i stručnjacima za zaštitu okoline učesnici ove studijske posjete su se upoznali sa trendovima u ekoturizmu, specifičnim rješenjima upravljanja zaštićenim područjima, klasterizaciji i upravljanju destinacijom, te različitim modelima finansiranja i marketinga. Osim toga, studijska posjeta je doprinijela i umrežavanju i jačanju poslovnih odnosa između učesnika.

U narednom periodu oni će intenzivno i koordinirano raditi na realizaciji niza aktivnosti kako bi inicirali promjenu ponašanja u vezi zbrinjavanja otpada, uveli nove turističke proizvode ili dodali vrijednost postojećim.

EU ProLocal već drugu godinu radi na jačanju konkurentnosti turističke destinacije Blidinje koje je značajan segment turističke ponude u Hercegovini. EU ProLocal je zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BIH vrijedan 13 miliona eura, od kojih 9 miliona eura finansira Evropska unija, a koga implementira GIZ.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano