25. Juna 2019.

Eurozona zabilježila najsporiji ekonomski rast u više od četiri godine

eurozone

Ekonomski rast u 19. članoj eurozoni usporen je na najnižni nivo u posljednjih više od četiri godine, što će vjerovatno povećati brige zbog rastućeg trgovinskog protekcionizma širom svijeta.

Statistička agncija EU, Eurostat, saopštila je da je u eurozoni zabilježen rast od samo 0,2 posto u periodu juli-septembar. Ta cifra predstavlja polovinu brojke iz ranijeg kvartala, ali je ispod očekivanja tržišta od 0,4 posto.

To je najgori kvartalni rezultat od drugog kvartala 2014. godine, kada je, takođe, zabilježen rast od 0,2 posto zbog dužničkih problma u bloku jedinstvene evropske valute, posebno u Grčkoj.

U poređenju s istim kvartalom prethodne godine, BDP eurozone je porastao za 1,7 posto, što predstavlja pad sa 2,2 posto u ranijem kvartalu.

Eurostat nije pružio detalje zašto je ekomomski rast tako usporen. Agencija će pružiti ažurirane podatke sredinom novembra.

Današnje brojke vjerovatno će, međutim, pojačati brige da trgovinske napetosti širom svijeta, posebno između SAD i Kine, imaju pogubne posljedice po svjetsku trgovinu. Najveći dio ekonomskog rasta u eurozoni zasnovan je na izvozu, prvenstveno iz Njemačke.

Vrijednost eura blago je opala nakon vijesti o usporenom rastu, na 1,355 dolara, dok trgovci očekuju da će Evropska centralna banka u najskorije vrijeme početi da razmatra povećanje kamatnih stopa, posebno ukoliko inflacija ostane bezopasna.

Podaci o inlaciji biće objavljeni u srijedu, prenosi Associatred Press.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano