19. Jula 2019.

Facebook potvrdio najveći napad ikad: Hakeri upali u profile 30 miliona ljudi

Facebook

Podaci  gotovo 30 miliona korisničkih računa ukradeni su u najvećem hakerskom napadu na Facebook u povijesti ove društvene mreže, potvrdila je kompanija Marka Zuckerberga.

Iz Facebooka nisu imenovali počinioca, ali su izjavili da FBI “aktivno istražuje ko je počinio napad”, te da su apelovali na njih da ne raspravljaju o tome ko bi mogao biti iza ovog napada.

Kompanija je već ranije objavila da su podaci oko 50 miliona korisnika bili izloženi zbog bezbjedonosne rupe, zahvaljujući kojoj su hakeri ukrali lozinke pomoću kojih su mogli pristupiti njihovim profilima, javlja Index.hr.

Ali, do sada nije bilo jasno koliki broj podataka je iskorišten, a nakon što su na službenom blogu objavili kako su hakeri imali pristup brojevima telefona i mailovima više od 29 miliona korisnika, svjetski mediji nazvali su to najvećim hakerskim napadom na Facebook ikad.

Hakeri su pristupili imenima, email adresama i telefonskim brojevima 29 miliona korisnika. Od tih 29, hakeri su se domogli i dodatnih podataka: pola, grada u kome žive, rođendana, podataka o uređaju s koga pristupaju Facebooku, zadnjih 10 mjesta na kojima su se “prijavili” na Facebooku i zadnjih 15 pretraga. Za još milion korisnika, hakeri su pokušali, ali nisu uspjeli doći ni do kakvih podataka.

Kompanija je u saopštenju obećala da će obavijestiti svih 30 miliona korisnika kroz svoj Centar za pomoć u sljedećih nekoliko dana.

Facebook je, takođe, prvi put otkrio kako je hakerski napad izveden. Naime, napadači su prethodno upali u oko 400 hiljada profila, a onda su preko njih, a zahvaljujući bezbjedonosnoj rupi u kodu ove društvene mreže, uspjeli ukrasti “tokene za pristup” njihovih prijatelja. Nakon što su upali u profile njihovih prijatelja, na isti način su upali u profile prijatelja od prijatelja, i tako metodom snježne grude upali u desetine milipna računa.

Prva upad je zabilježen 14. septembra, ali tek 11 dana kasnije Facebook je prepoznao ovu aktivnost kao zloćudni napad. Bezbjedonosna rupa je zatvorena dva dana kasnije, 27. septembra, a korisnici i državni dužnosnici za privatnost su obaviješteni u skladu s novom europskom regulativom GDPR.

Facebook tvrdi da napad nije uticao na druge njihove društvene mreže, odnosno mobilne aplikacije: Messenger, WhatsApp i Instagram.

(Fena)

 

 

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano