23. Maja 2019.

Fakultet postaje nova srednja škola

add483_6007e4dd2de54f29abc6ad66742f4c08~mv2

Centar za psihološku podršku „Sensus“ prati trendove odabira fakulteta mostarskih srednjoškolaca posljednih 6 godina.

Nedavna anketa među srednjoškolcima, pokazala je da većina mladih (čak 72 posto) namjerava nastaviti školovanje nakon srednje škole. Međutim, istovremeno samo 27 posto ispitanika je sigurno u izbor fakulteta nakon srednje škole, dok se 27 posto njih dvoumi između nekolikopar fakulteta, a čak 46 oposto maturanata ne zna uopšte koji fakultet upisati.

Izgleda da je posljednjih nekoliko godina postalo uvriježilo mišljenje da mladi moraju ići na studij, jer su bez diplome bezvrijedni. Zbog toga se velika većina mladih odlučuje na upis fakulteta poslije srednje.

Generacijama unazad, završena četverogodišnja srednja škola je garantovala dobar posao. Danas je gotovo nemoguće naći radno mjesto sa takvim kvalifikacijama, koje praktički gube smisao na tržišti rada.

Pri tome se primjećuje da veliki broj srednjoškolaca gleda jako usko na izbor fakulteta,

postavljajući pitanje – šta je to što želim studirati, a ne šta je to što želim raditi u životu. Odnosno, studiranje, umjesto puta ka željenoj karijeri, postaje cilj sam za sebe.

Takav stav nerijetko vodi ka razočarenju i frustraciji kada završe fakultet, jer shvataju da završen fakultet nije garancija za željeno radno mjesto.

Dodatni je problem zastario i nefunkcionalan obrazovni sistem, koji nije u skladu sa potrebama tržišta rada, zbog čega se mladi nalaze u situaciji da posjeduju diplomu, ali ne i vještine i kompetencije neophodne za stvaranje i napredak u karijeri.

Profesionalni razvoj ne prestaje izborom zanimanja, on traje cijeli život, jer tokom života mijenjamo se mi, a i svijet oko nas. Za pomoć pri izboru najadekvanijeg fakulteta i osmišljavanje plana za razvoj karijere, zainteresovani se mogu obratiti stručnom timu u Centru za psihološku podršku „Sensus“.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano