19. Aprila 2019.

Federalno ministarstvo podržava projekte iz raznih oblasti nauke

unsa (4)

Rektorat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) bio je danas mjesto prezentacije naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata, koje je (su)finansiralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u 2017. godini, a potpisani su i ugovori za nove projekte koje Ministarstvo (su)finansira u ovoj 2018. godini.

Resorna federalna ministrica Elvira Dilberović kazala je novinarima da je ove godine Ministarstvo podržalo 35 projekata iz različitih naučnih oblasti (prirodne, tehničke, biotehničke, društvene i humanističke nauke, te biomedicina i zdravstvo), a za to je izdvojeno više od pola miliona maraka.

Odobrene projekte ocjenjivao je i vrednovao Savjet za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, uzimajući u obzir sveukupni značaj i razvojne prioritete Federacije BiH u tim naučnim oblastima.

Korisnici sredstava su sarajevski, zenički, tuzlanski, bihaćki i Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ Mostar, te Sveučilište u Mostaru.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj pohvalio je kontinuiranu podršku koju ta visokoškolska ustanova za naučno-istraživački rad ima od resornog federalnog ministarstva, u kapacitetu mogućnosti.

“Za nekoliko godina, podrškom Ministarstva, nabavili smo neku opremu. Mladi istraživači, u timovima sa starijim kolegama, uspjeli su objaviti naučne radove i završiti naučno-istraživačke projekte”. naglasio je.

U ovoj godini za UNSA je, kaže, odobreno 20 projekata različitih organizacijskih jedinica, odnosno fakulteta i instituta Univerziteta, a prošle godine bilo ih je 13.

U desetogodišnjem periodu, Ministarstvo je podržalo 380 naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata od značaja za Federaciju BiH, a za to je izdvojeno više od pet i po miliona KM.  Od ukupnog broja, 188 projekata je sarajevskog Univerziteta.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano