20. Maja 2019.

Federica Mogherini se sastala sa Predsjedništvom BiH: Što prije predati odgovore na Upitnik

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i bezbjedonosnu politiku i podpredsjednica Evropske komisije, sastala se juče u Briselu sa tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, tokom njihove prve zajedničke posjete inostranstvu od kako je inaugurisano Predsjedništvo u novembru prošle godine, saopšteno je iz Delegacije EU i BiH.

Kao odgovor na njihovu zajedničku poruku opredijeljenosti za put zemlje ka Evropskoj uniji, visoka predstavnica je pozdravila odlučnost da rade zajedno, naglašavajući da će ujedinjenost u njihovom djelovanju biti za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. U ovom pogledu, uloga Predsjedništva će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja.

Visoka predstavnica i članovi Predsjedništva su se složili oko važnosti da se Vijeće ministara zemlje i sve entitetske vlade formiraju bez odlaganja, kako bi mogle da se pozabave sa brojnim izazovima koji predstoje. Između ostalog, tu spadaju vladavina prava, uključujući izbornu reformu, provođenje odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa, kao i nastavak socioekonomskih reformi.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina treba što prije da preda sve odgovore na Upitnik, kako bi Evropska komisija finalizirala Mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Federica Mogherini je istakla opredijeljenost ka EU perspektivi zemlje i naglasila da želi vidjeti trajan napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana ka EU do kraja godine.

V. P.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano