27. Maja 2019.

Feraget: Još uvijek nije otvorena adekvatna istraga ubistva Davida Dragičevića

1733061_rtrs_ls-s

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa Davora Dragičevića, smatra da institucije Republike Srpske „ne obavljaju profesionalno svoje poslove, jer iako je proteklo više od 290 dana od otmice i brutalnog ubistva Davida Dragičevića, Republičko javno tužilaštvo, još uvijek nije otvorilo službenu adekvatnu istragu“.

U javnom obraćanju, pozvao je portparola SNSD-a Radovana Kovačevića „da ne iznosi proizvoljne informacije kojima se dezavuiše javnost i time svjesno pomaže onima koji već više od 290 dana blokiraju službenu adekvatnu istragu otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića“.

Kovačević je reagovao povodom izjave stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede, vezano za “slučaj Davida Dragičevića”.

“Nešto se dešava, rekao bih, na nivou društva, ljudi, građani traže pravdu i traže rješenja. Nije to problem samo jednog pojedinca, niti je to problem tužilaca iz Republike Srpske, građani insistiraju da se zadovolji pravda. Pozivam domaće vlasti da riješe ovaj slučaj što je prije moguće”, rekao je Dan Preda.

Portparol SNSD-a je na to ocijenio da „Cristian Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU”.

Feraget je poručio Kovačeviću da, pozivanje domaćih vlasti da riješe što prije slučaj teškog ubistva Davida Dragičevića (ali i slučaja Dženan Memić i svih ostalih neistraženih slučajeva ubistava u Bosni i Hercegivini), sasvim sigurno nije miješanje u unutrašnje stvari suverene zemlje.

Naprotiv, dodao je, to je prijateljski poziv vlastima suverene zemlje da djeluju u skladu sa zakonom (i međunarodnim konvencijama koje imaju prioritet nad domaćim zakonima), što predstavlja osnovno ustavno demokratsko načelo i ujedno conndicio sine qua non na putu Bosne i Hercegovine ka EU.

“Osim toga, Cristian Dan Preda je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, koji je učinio mnogo kako bi ona što prije postala članica Evropske unije, a što je u interesu svih građana”, naveo je advokat Feraget.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano