20. Juna 2019.

Francuska: Prvi krug izbora za predsjednika u vrijeme straha od terora

francuska_izbori61215-1

U Francuskoj se sutra održava prvi krug najnepredvidljivijih predsjedničkih izbora poslije više godina, na kome učestvuje 11 kandidata, a izbori se održavaju u vrijeme vanrednog stanja u toj zemlji i u sjenci nedavnog napada.

Poslije napada u Parizu u četvrtak, u kome je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, a i usljed prijetnje islamskog ekstremizma poslije napada u protekle dvije godine, kada je nastradalo više od 230 ljudi, glasanje se održava pod izuzetno jakim mjerama bezbjednosti  sa više od 50.000 policajaca i vojnika, koliko ih je mobilisano za nedjelju.

U prvom krugu izbora, četiri kandidata imaju izgleda da uđu u drugi, odlučujući i obavezni krug, koji će uslijediti dvije nedelje kasnije, a u kome će na megdan izaći dva kandidata sa najboljim rezultatima iz prvog kruga.

Sa 11 predsjedničkih kandidata ukupno – od krajnje ljevice do krajnje desnice – između kojih bira 47 miliona registrovanih glasača, francuski izbori predstavljaju važan test i za Evropsku uniju i za populističke lidere, koji priželjkuju njen raspad.

Ovonedeljne ankete nagovještavaju, kao najvjerovatniji ishod prvog kruga, da će se nezavisni centristički kandidat Emmanuel Macron 7. maja sučeliti s liderkom krajnje desnice Marine Le Pen, mada je proteklih sedmica trka za nasljednika duboko nepopularnog socijalističkog predsjednika Françoisa Hollandea postala dramatično tijesna.

Macron (39), bivši bankar koji je poslije dvije godine napustio mjesto ministra ekonomije prošlog avgusta da bi osnovao sopstveni nezavisni pokret pod nazivom “U marš!”, potukao bi Le Penovu ili bilo kod drugog kandidata u drugom krugu, pokazuju rezultati najnovije ankete koju je sproveo američki institut “Haris interactive”, dok se s tim predviđanjima podudaraju i prognoze drugih anketa.

Zbog Macronovog relativnog nedostatka iskustva u državnom upravljanju, neki glasači se pitaju smiju li da mu, opredjeljujujući se za njega, u ruke daju francuski nuklearni arsenal, stalno mjesto Francuske u Savjetu bezbjednosti UN, njenu borbu protiv islamskog ekstremizma i ulogu klučnog igrača u međunarodnim krizama.

Macron sebe predstavlja kao “neprijatelja nacionalizma” i kandidata “otvorene Francuske, koja ima svoje interese – bezbjedonosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svijetu”.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja, međutim, pokazuje da su krajnje ljevičarski kandidat za predsjednika Jean-Luc Melenchon, i konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon rame uz rame, za petama Le Penovoj i favoritu Macronu, dok svi kandidati u završnici upućuju biračima posljednje apele da baš njima daju svoj glas.

Anketa “Haris interactiva” danas pokazuje da je Melenchon, koji je od učesnika s neznatnim šansama postao ozbiljan kandidat dijelom zahvaljujući borbenim televizijskim nastupima i mudroj kampanji putem društvenih medija, na ravnoj nozi sa Fijonom što se popularnosti tiče, uživajući podršku 19 posto birača, prenosi Reuters.

Njih dvojica za samo tri posto glasova zaostaju za Le Penovom za koju, prema anketama, namjerava da glasa 22 posto francuskih ispitanika, dok je Macron, sa 25 posto glasova koje Francuzi planiraju da mu daju, učvrstio svoj status favorita.

Fijonov rejting se postepeno popravio nakon što mu je popularnost naglo opala poslije optužbi za nepotizam, a osvrnuvši se na osujećeni ovonedeljni napad na čijoj su meti mogli biti on i drugi kandidati, ovaj 63. godišnji bivši premijer danas nastoji da sebe što bolje prikaže u svjetlu “čvrstog čuvara sigurnosti i borca protiv ekstremista”, za razliku, kako kaže, od Macrona “čiji je stav po tom pitanju nejasan”.

U završnici kampanje koja je puna preokreta bez presedana, a mogla bi da donese još iznenađenja, glasači su buntovničkog raspoloženja i prilično neodlučni, primjećuje AP.

Birališta će u nedelju, 23. aprila u Francuskoj biti otvorena u 08 sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju 12 sati kasnije.

Do tada, druga najveća evropska zemlja i treća najjača ekonomija ostaje na raskršću, tri dana uoči prvog kruga glasanja za novog predsjednika, a njena budućnost u EU – pod znakom pitanja, konstatuju agencije.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano