21. Aprila 2019.

Geoinformacioni sistem u funkciji upravljanja katastrom

nor

U mostarskog Gradskoj vijećnici danas je upriličena prezentacija GIS (geoinformacioni sistemi) u funkciji upravljanja katastrom, koju je izradio gradski Zavod za prostorno uređenje.

GIS, kako je rečeno, obuhvata upravljanje katastrom zelenih površina, saobraćajnica, javnih površina i pješačkih staza i urbanog mobilijara.

GIS za upravljanje javnim zelenim površinama ima za cilj omogućiti operativno planiranje s postojećim zelenim površinama i izgradnju novih, donošenje godišnjeg budžeta na potpuno realnim podacima, kao i kontrolu planiranog održavanja postojećih javnih zelenih površina, te povećanje transparentnosti rada komunalnih preduzeća i aktivno učešće građana u ažuriranju i prijavljivanju štete na javnim zelenim površinama. Slično se odnosi i na saobraćajnice i javne površine, a u pogledu upravljanja urbanim mobilijarom i opremom odnosi se na upravljanje kioscima, klupama u parkovima, kantama za otpatke, držačima za bicikle, ukrasnim žardinjerama, javnom rasvjetom, parking barijerama, stubovima, kao i štitnicima za stabla i drugo.

Nadležne službe će u iduće dvije sedmice dati primjedbe i sugestije na ponuđeni  prijedlog koji je izradio i prezentirao gradski zavod, a on će se na njih izjasniti, kao i nakon toga organizovati edukaciju službenika koji će raditi na unosu podataka.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano