16. Juna 2019.

Glavni odbor SSS BiH donio odluku o privremenom odgađanju štrajka upozorenja i protesta

Ismet Bajramović

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) na današnjoj vanrednoj sjednici izrazio je spremnost za nastavak socijalnog dijaloga, kao i da se otvori proces koji treba dovesti do potpisivanja opšteg i granskih kolektivnih ugovora.

Na konferenciji za novinare, predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović je kazao da je Glavni odbor donio odluku o privremenom odgađanju generalnog štrajka upozorenja i protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

„Juče poslijepodne smo dobili zaključak Vlade Federacije BiH, koja nas je informisala u propratnom pismu da su nam poslali taj zaključak i da ga smatramo kao odgovor na naše zahjteve, a koji se odnosi na sva tri zahtjeva. Glavni odbor smatra da su zaključkom Vlade FBiH realizovani zahtjevi SSS BiH i deblokiran proces u vezi kolektivnih ugovora“, kazao je Bajramović.

Vlada Federacije BiH je u tom odgovoru, kako je poznato, pozvala sve partnere da nastave socijalni dijalog, u cilju postizanja konačnog rješenja u vezi zaključivanja kolektivnih ugovora i zaštite ekonomske i socijalne politike u FBiH. Vlada Federacije je, takođe, na jučerašnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji će biti upućen u redovnu parlamentarnu proceduru.

Bajramović je dodao da je Glavni odbor SSS BiH, takođe, donio zaključak da se naredne sedmice hitno održi sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, koja bi bila posvećena opštem i granskim kolektivnim ugovorima.

Podsjetio je da je 18. mart zakonski rok za njihovo donošenje i zaključio da će se Sindikat u skladu s tim ponašati i donositi svoje stavove.

Podpredsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović kazao je da je su zadovoljni odlukom Vlade FBiH da prijedlog izmjena Zakona o radu ne ide u hitnu već u redovnu proceduru, jer će Sindikat, kao socijalni partner, imati priliku da učestvuje u raspravi o tom zakonskom rješenju.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano