23. Maja 2019.

Globalne kompanije nude rješenja u cilju zaštite okoline i zdravlja ljudi

morris

Zagađenje okoline postalo je nesumnjivo jedan od najvećih globalnih problema današnjice. UN-ovi stručnjaci stalno upozoravaju da bi se, nastavi li se ovom dinamikom zagađivati okolina, svijet mogao suočiti s katastrofom nesagledivih razmjera, s posebnim aspektima na ljudsku populaciju. Prema aktuelnim pokazateljima, emisija stakleničkih gasova ne samo da se ne smanjuje, nego se povećava.

Dovoljno je prisjetiti se koliko je samo životinjskih i biljnih vrsta izumrlo i nestalo “zahvaljući” upravo nemilosti i nesmotrenosti čovjeka, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovno upozorava i o ugroženosti zdravlja ljudske populacije širom svijeta. U tim izvještajima, takođe, se redovno upozorava kako je krajnje vrijeme za poduzimanje konkretnih mjera na zaustavljanju negativnih trendova u klimatskim promjenama. Gledajući u budućnost, u ekološkom kontekstu, jedna indijanska poslovica  kaže: „Prirodu nismo naslijedili od pradjedova, već smo je posudili od unuka“.

U sklopu navedenog, redovno se  upozorava na konkretne primjere u svijetu o ugroženosti okoline, odnosno zagađenosti vazduha, a tu prednjače gradovi Peking, New Delhi, Karachi, Patna……. I glavni grad BiH u posljednje vrijeme često je spominjan, jer je u Sarajevu  početkom decembra prošle godine  indeks zagađenosti zraka (AQI) bio  315, što na listi zagađenja spada u najopasniju kategoriju. Prema svjetskim statistikama, “zagađenje vazduha svake godine ubije oko tri miliona ljudi”.

Svjedocimo smo da se posebno u posljednje vrijeme pokreću mnoge akcije i donose mjere kako bi se smanjilo onečišćenje okoline na globalnom nivou, čemu veliku pažnju poklanja i industrija, kao jedan od najvećih zagađivača. Sve više posvećuje se  ekološkoj poljoprivredi, proizvodnji električnih automobila, primjeni tzv. zelenih fasada i krovova u graditeljstvu, dok vlasti na raznim nivoima donose mjere poput onih o zabrani korištenja vozila sa dizelskim motorima u gradskim centrima, te zabrani loženja otpada u domaćinstvima…

Ono na čemu se, takođe, radi  je   zabrana pušenja na javnim mjestima, pošto i  duhanski dim spada u zagađivače okoline, a takođe je kao jedna od trenutno najvećih opasnosti po zdravlje čovjeka. Tako je kompanija Philip Morris, svjesna promjena u društvu i novih zahtjeva, koje, prije svih, potrošači postavljaju pred nju, odlučila biti dijelom promjena koje će pozitivno uticati na okolinu, zdravlje pušača, ali i javno zdravlje uopće.

Kompanija Philip Morris, u sklopu kampanje ‘Svijet bez duhanskog dima’, predstavila je novi proizvod nazvan IQOS, odnosno elektronski uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan i tim zagrijavanjem duhana eleminiše mnoge negativne efekte koji nastaju prilikom korištenja običnih cigareta,  poput pepela, duhanskog dima, neugodnog mirisa.

“Do sada je u razvoj IQOS-a uloženo više od 4,5 milijardi dolara i više od decenije naučnih istraživanja najeminentnijih svjetskih stručnjaka. IQOS je prvi proizvod iz kategorije koje se pojavio na tržištu, a pozitivan trend koji je započela kompanija Philip Morris ogleda se u činjenici da je od dana pojavljivanja IQOS-a na tržištu do danas gotovo šest miliona pušača prešlo na ovu manje štetnu alternativu cigaretama”, rečeno je  bh. novinarima  tokom nedavne  posjete fabrici duhanskih umetaka za IQOS  kod Bologne, u koju je američka kompanija uložila milijardu dolara.

Dakle IQOS je, jednostavno rečeno,  uređaj koji zagrijava, a ne sagorjeva duhan, pri čemu ne nastaje duhanski dim, već aerosol, odnosno  para koja sadrži 90 do 95 posto manje štetnih i potencijalno štetnih supstanci.

IQOS uređaj je dobio i treću generaciju, čija je prezentacija nedavno održana u Beogradu i Zagrebu, a Philip Morris ulaže velike napore  da se ovaj proizvod što prije nađe i na tržištu BiH, najvjerovatnije na proljeće ove godine, rekao je menadžer korporativnih poslova u Philip Morrisu BiH Nedim Muratović.

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa visokim postotkom pušača, kako u populaciji mladih, tako i odraslih, pa je, kaže Muratović, cilj kompanije omogućiti zdraviji način uživanja  u duhanu, sa znatno smanjenim negativnim efektima  po one koji ga koriste, a tako i po njihovu okolinu. Kod IQOS-a nema  vatre, dima, katrana, a ni pepela.

U Philip Morrisu potcrtavaju da je IQOS “revolucionarni način konzumiranja duhana” i za sada najrazvijeniji izum na kome temelje izgradnju budućnosti bez duhanskog dima.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano