21. Marta 2019.

Globalno bogatstvo poraslo 4,6 posto

euro-novac

Ukupno globalno bogatstvo dostiglo je 317 hiljada milijardi dolara, što predstavlja rast oko 4,6 posto, pokazuju podaci Istraživačkog instituta Credy Swiss.

Prema podacima istraživanja, bogatstvo domaćinstava u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavlja da raste, prenosi B92.

Kina je u hijerarhiji globalnog bogatstva na drugoj poziciji, čime je “pretekla” Japan.

“Za godinu dana od objavljivanja posljednjeg izveštaja te banke do sredine ove godine, ukupno globalno bogatstvo uvećano je za 14 hiljada milijardi dolara na 317 hiljada milijardi dolara, što predstavlja stopu rasta oko 4,6 posto”, pokazuju najnoviji podaci “Izveštaja o globalnom bogatstvu”.

“Takva stopa rasta je niža u odnosu na prošlu godinu, ali je veća od prosječne stope rasta poslije 2008. godine”, navodi se u izveštaju.

SAD su nastavile da bilježe neprekidan trend rasta bogatstva od globalne finansijske krize, uvećavajući globalno bogatstvo za još šest hiljada milijardi dolara.

Kako se navodi, ukupno bogatstvo i bogatstvo po odraslom stanovniku u SAD-u se “nagomilavalo” od 2008. godine.

“Kina je pretekla Japan po broju ultrabogatih pojedinaca u 2009. godini, ukupnom bogatstvu u 2011. godini i po broju milionera u 2014. godini. Bogatstvo po odraslom stanovniku u Kini sredinom ove godine je 47,81 hiljada USD i dalje je znatno ispod nivoa u Japanu 227,24 hiljade USD”, ocjenjuje se u izveštaju.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game