22. Maja 2019.

GO SDA: Hrvatske stranke otvoreno se zalažu za etno-teritorijalnu podjelu Mostara i FBiH

GO SDA 2

Nedavno održano zasjedanje Sabora HNS-a BiH još jednom je pokazalo da hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini nisu odustale od svojih više puta javno proklamovanih stavova, koji uključuju i projekat takozvanog “stolnog grada” Mostara, stoji u današnjem saopštenju Gradskog odbora SDA Mostar.

Takva politička provokacija, kako se ističe, najbolji je pokazatelj stvarnih ciljeva politike koja se javno zalaže za navodno pronalaženje rješenja za Mostar na tragu evropskih vrijednosti, a zapravo se otvoreno zalaže za etno-teritorijalnu podjelu prvo Mostara, pa onda i cijele Federacije BiH.

“Upravo iz ovih razloga javnost Mostara i Bosne i Hercegovine mora znati da još uvijek nije postignuto političko rješenje za izbore u Mostaru. Potpuna je neistina da se došlo do nekakvih usaglašenih rješenja, jer takav rasplet mostarske političke krize nije moguć sve dok se insistira na jednostranim rješenjima i starim projektima u novoj, “evropskoj” ambalaži.

Nakon svega, postavljamo javno pitanje: da li uopšte ima smisla pregovarati u ovakvim okolonostima i na osnovama maksimalističkih političkih ciljeva i zahtjeva jedne strane, zasnovanih na davno propalim i osuđenim projektima.

Još skandaloznija je i činjenica da se u Deklaraciji Hrvatskog narodnog Sabora BiH otvoreno i na krajnje neprimjeren način pokušava odbaciti čak i presuda Haškog tribunala – institucije koju je osnovao UN i čiji su rad podržale sve države nastale iz bivše Jugoslavije. Takav stav hrvatskih političkih stranaka ne samo da je kontraproduktivan, nego i vrijeđa žrtve dokazanog Udruženog zločinačkog poduhvata, kojim se željelo od Mostara napraviti “stolni grad”, a Bosnu i Hercegovinu zauvijek raskomadati.

Sve one koji od Mostara žele napraviti “stolni grad” podsjećamo da je hercegovačko središte dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te drugih aranžmana, vezanih za uređenje Federacije i Bosne i Hercegovine, te da pokušaji jednostranog “uvođenja” rješenja za Mostar neće proći. To bi bila izdaja svih patriota koji su se borili i bore za jedinstven Mostar i jedinstvenu  Bosnu i Hercegovinu.

Mi ćemo i dalje ostati vjerni principima poštenih pregovora u dobroj vjeri, s ciljem pronalaska rješenja za Mostar, u korist svih građana i naroda. Voljeli bismo vjerovati da ćemo u tom projektu imati poštene i dobronamjerne sagovornike”, stoji na kraju saopštenja GO SDA Mostar.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano