26. Maja 2019.

GO SDA poručuje: Mostar nikad neće biti glavni grad neke nove HRHB!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradski odbor SDA Mostara najoštrije osuđuje izjave lidera HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), kojima se neosnovano veliča „Hrvatska republika Herceg-Bosnaˮ ili se, pak, opet ova paradržavana tvorevina proglašava „legitimnom političkom idejom”.

„Moramo, po ko zna koji put podsjetiti, da je ideja nekadašnje Herceg-Bosne dobila i sudski epilog pred Haškim sudom, gdje su neki njeni vojni i politički lideri u okviru udruženog zločinačkog poduhvata osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Na prizivanju duha Herceg-Bosne nisu stali samo Dragan Čović i Božo Ljubić u svojim javnim nastupima, već je to proteklog vikenda učinio i lider HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković kazavši, baš u Mostaru, kako BiH treba „federalno uređenjeˮ, navodi se u saopštenju.

SDA Mostara smatra da nakon ovakvih izjava iz vrhova hrvatske političke scene u BiH i Hrvatskoj, postaje jasnije i zbog čega se tako dugo opstruira donošenje rješenja prihvatljivog za sve građane Mostara.

Da li je to u nekoj budućoj „Herceg Bosniˮ Mostaru opet namijenjena uloga„ stolnog gradaˮ, pa zbog toga nema rješenja i čekaju li u HDZ BiH i HNS-u samo „povoljan trenutakˮ, pa da i javno iznesu tezu o Mostaru kao „glavnom gradu HRHBˮ? Pretvaranje Mostara u glavni grad nekakve nove „Herceg Bosneˮ za SDA nikada nije bilo niti će biti nešto oko čega se može pregovarati.

„GO SDA Mostara, zato poziva sve relevantne političke faktore u gradu i BiH da prestanu sa dolijevanjem ulja na vatru i da krenu putem dogovora, a ne dokazano loših rješenja i ultimatuma. Mostar je prešao isuviše težak i opasan put od teških ratnih razaranja do danas, da bi se Mostarcima za izlazak iz krize nudila „rješenjaˮ, koja su i dovela do najvećih razaranja grada u njegovoj istorijiˮ, stoji na kraju saopštenja.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano