23. Maja 2019.

GO SDA: Spremni smo na izmjene Izbornog zakona ako će to dovesti do izbora u Mostaru

sda

U povodu sinoćnjih pregovora o Mostaru u rezidenciji ambasadorice SAD u BiH Maureen Cormack, Gradski odbor SDA Mostara želi obavijestiti javnost da su vrh stranke SDA i mostarsko rukovodstvo razgovorima pristupili krajnje odgovorno, obzirom na težinu političke krize u Mostaru, ističe se u današnjem saopštenju GO SDA Mostar.

„Želimo naglasiti da je SDA, u saradnji sa koalicionim partnerom SBB-om, učinila sve da se dođe do dogovora, te da građani Mostara konačno izađu na izbore. SDA je bila spremna na kompromise, te je na razgovorima iznijela više različitih modela, u korist svih građana Mostara.

SDA želi podsjetiti da pojedine stranke zaboravljaju kako Ustavni sud BiH nije presudio da se izmijeni samo Izborni zakon. U svojoj odluci, Ustavni sud BiH je jasno rekao da Gradsko vijeće Mostara mora uskladiti Statut Grada Mostara sa izmjenama Izbornog zakona, što jasno ukazuje na to da se i izmjene Izbornog zakona za Mostar i uređenje grada moraju rješavati zajedno.

Obzirom da smo i prilikom sinoćnjih razgovora čuli da i važni predstavnici međunarodne zajednice traže rješavanje jedino izmjena Izbornog zakona, SDA je spremna i to prihvatiti. uz odgovarajući sporazum, ako će to dovesti do izbora u Mostaru. Ističemo da je upravo zbog toga SDA insistirala na potpisivanju posebnog sporazuma o Mostaru, što je samo nastavak prakse, započete još u Dejtonu. Mišljenja smo da bi jedan takav sporazum, sa jasno navedenim obavezama i rokovima, dugoročno riješio političku krizu u Mostaru na najbolji način. Kako bi takav sporazum dobio što više na snazi i ozbiljnosti, SDA je predložila i da garanti takvog sporazuma budu najvažniji predstavnici međunarodne zajednice u BiH i diplomatskog kora, kao što su OHR, Ambasada SAD u Sarajevu, te Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Još jednom naglašavamo da SDA ostaje čvrsto opredijeljena u nastojanjima da se što prije pronađe rješenje za Mostar, obzirom na dužinu trajanja krize i moguće posljedice”, stoji na kraju saopštenja Gradskog odbora SDA Mostar.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano