24. Aprila 2018.

GO SDP: Mostar je ponovo posut otrovnim zadahom fašizma

sdp

U još jedno predvečerje 14. februara, Mostar je ponovo posut otrovnim zadahom fašizma. Ono što se desilo na Partizanskom spomen groblju je, nažalost, naša svakodnevica sa svojim ekstremnim primjerom. To je samo javni iskaz politike kakvu imamo priliku gledati više od 25 godina, stoji u današnjem saopštenju Gradskog odbora SDP-a Mostar.

„U civilizovanom svijetu, grafiti kakvi su osvanuli na Partizanskom spomeniku bi izazvali gnušanje svih normalnih ljudi, obraćanje čelnika grada i države narodu, ali u nas će vjerovatno istraga i dalje biti u toku, a ostali će se praviti da nisu ni znali. Poruke koje su antifašiste dočekale na Partizanskom spomeniku su suđene i presuđene u Nirnbergu i na sudovima širom Evrope, u koju bi nas kao trebali povesti oni koji su odgovorni za ovaj sramni čin, a koga se samo budale i hulje ne stide.

Ono što može biti ohrabrenje je činjenica da je Mostar, po prvi put od rata, na jedan dostojanstven način obilježio svoj najveći i najvažniji praznik, dočekavši antifašiste iz cijele BiH i zemalja u okruženju.

GO SDP BiH Mostar najoštrije osuđuje fašističko divljanje i iživljavanje nad Partizanskim spomen grobljem u Mostaru. Ovakav čin predstavlja najgnusniji kukavički atak na sve civilizacijske tekovine i vrijednosti današnje Evrope.

Pozivamo sve nadležne organe i političke faktore da iznesu svoj jasan i nedvosmislen stav i pokažu svoje demokratsko i proevropsko opredjeljenje o kome toliko govore. Zasigurno, u današnjem vremenu kada bar deklarativno želimo biti dio velike evropske porodice, šutnja na ovakvu demonstraciju fašizma u najmanju ruku znači odobravanje. Gospodo, pravo na fašizam i iskazivanje fašističkih simbola i poruka nije demokratsko pravo. Uvjereni smo da ovakvi postupci ne odražavaju volju ili mišljene većine građana, nego je u pitanju politika kreiranja mraka i stvaranja tenzija u kojoj ništa nije sveto, pa ni mrtvi oslobodioci Mostara.

Ovim putem, želimo obavijestiti javnost da će GO SDP BiH Mostar u narednim danima, na mnoge adrese u zemlji i inostranstvu poslati slike i informacije o Partizanskom spomen groblju, kao nacionalnom spomeniku i arhitektonskom remek djelu, a s ciljem da se ono zaštiti od nasrtaja fašizma i fašista i da se Mostar kao grad zaštiti od ovog višegodišnjeg sramnog divljanja. Ako već domaće vlasti nisu, Evropa je sasvim sigurno veoma osjetljiva na ovakve iskaze mržnje, fašizma i necivilizacijskog ponašanja“, navodi se na kraju saopštenja GO SDP-a Mostar.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano