21. Aprila 2019.

Godišnja inflacija u EU blago usporila u novembru

Inflacija

Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji je s 2,2 posto u oktobru opala na 2,0 posto u novembru ove godine. U istom periodu godinu dana ranije, stopa inflacije iznosila je 1,8 posto, objavio je u ponedeljak Eurostat, statistički ured Europske unije.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 1,9 posto u novembru ove godine, dok je mjesec ranije bila 2,2 posto. Stopa inflacije  u eurozoni u novembru 2017. godine iznosila je 1,5 posto.

Najniže godišnje stope zabilježene su u Danskoj 0,7 posto, Irskoj 0,8 posto i Portugalu 0,9 posto, dok su najviše godišnje stope zabilježene u Estoniji, Mađarskoj i Rumuniji od po 3,2 posto.

U poređenju s novembrom ove godine, godišnja inflacija je u novembru opala u dvadeset i pet zemalja članica, u jednoj je zemlji ostala stabilna, a u jednoj porasla.

U novembru ove godine najveći uticaj na godišnju stopu inflacije u eurozoni imao je rast cijena energenata, i to za 0,88 postotnih bodova, zatim cijena usluga za 0,57 bodova, cijena hrane, alkohola i duhana za 0,38 bodova, te neenergetske industrijske robe za 0,11 postotnih bodova.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano