18. Oktobra 2018.

Goran Zubac optužen za nesavjestan rad u službi

20140606065706

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca. Kako saznaje FTV, on je optužen za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Zubac nije postupio po zakonima koji obavezuju sva policijska tijela BiH na saradnju sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela

Tri i po mjeseca nakon otvaranja istrage, konačno je podignuta i optužnica, koju je potpisao državni tužilac Miroslav Marković. Ukoliko je Sud BiH potvrdi, na optuženičkoj klupi naći će se prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu Goran Zubac. I to zato što, za vrijeme demonstracija kojim su zahtijevane nasilne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, nije postupio po zakonima koji obavezuju sva policijska tijela BiH na saradnju sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.

201406040928024201406040928022

Svjesno je zanemario dužnost direktora SIPA-e da odgovori na zahtjev za pomoć koji mu je više puta tokom 7. februara 2014. godine upućivao direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a što je bio dužan učiniti u skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Posljedica demonstracija tokom kojih je Zubac radio nesavjesno je i šteta na zgradi Predsjedništva BiH od oko 400.000 maraka, nemjerljiva šteta za Arhiv BiH, kao i nanošenje tjelesnih povreda policijskim službenicima i uništavanje vozila Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Ukoliko Zubac bude proglašen krivim, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina zatvora. Prije toga bi svakako, kad već nije odmah nakon otvaranja istrage, trebao biti suspendovan. Tim više jer je Zubac prije samo dva dana suspendovao načelnika SIPA-inog Odjela za zaštitu svjedoka Vahida Alagića, nakon što je obaviješten da je Tužilaštvo BiH protiv njega otvorilo istragu zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.
(FTV)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano