21. Marta 2019.

Italijanski sud oslobodio optužbi gradonačelnicu Rima

ide

Italijanski sud u subotu je oslobodio gradonačelnicu Rima Virginiju Raggi optužbe za davanje lažnih izjava tokom imenovanja na visoku poziciju u gradskoj vijećnici, izbjegavajući eventualnu krizu u njenoj vladajućoj stranci, Pokret pet zvijezda.

Raggi je izabrana za gradonačelnicu u 2016. godine, u glasanju koje je tada smatrano velikom pobjedom za Pet zvijezda, pokret koji je uvijek promovisao kristalno čist imidž i obećavao da će  osloboditi prijestonicu okova korupcije.

Četrdesetogodišnja gradonačelnica optužena je da je lagala o svojoj umješanosti u imenovanje direktora gradskog odjela za turizam, Ranata Marre, brata njenog najbližeg saradnika. Tužioci su zatražili desetomjesečnu kaznu zatvora.

“Ova presuda oslobađa me dvije godine valjanja po blatu. Sada krećemo naprijed, uzdignuta čela, za Rim, moj voljeni grad, i za njegove građane”, objavila je Raggi na Twitteru.

Sudija je objavio da Raggi nije kriva zbog toga što ili nije bila svjesna da je počinila krivično djelo ili nije znala stvarne činjenice oko Marrinog imenovanja.

Raggi je zagrlio suprug dok su gradski vijećnici stajali pokraj nje u sudnici, nakon što je sudac pročitao presudu.

Etički kodeks Pet zvijezda nalaže da izabrani zvaničnici moraju podnijeti ostavku ukoliko budu osuđeni, što znači da bi Raggi morala odstupiti s položaja gradonačelnice da je sud presudio protiv nje, uvlačeći gradsku vijećnicu u haos i ostavljajući svoju stranku izloženu podsmjesima.

Brojni kritičari Raggi tvrde da je ona ostvarila slab ili nikakav napredak u rješavanju akutnih problema Rima, među kojima su dotrajala saobraćajna mreža, gradske ceste pune rupa i neefikasna smetljarska služba.

Na hiljade građana demonstriralo je pred gradskom vijećnicom prošlog mjeseca, osuđujući loše stanje u gradu, ali je Raggi osudila proteste, rekavši da je na položaju gradonačelnice ostvarila značajne rezultate, prenosi Reuters.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano