21. Februara 2019.

Gradonačelnik Sarajeva poklonio Mostarcima ramazanski top

faz

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poklonio je građanima Mostara ramazanski top, a svečana primopredaja izvršena je u utorak na mostarskom brdu Fortica, odakle će taj top oglašavati vrijeme iftara.

Riječ je o ručno rađenom topu, na koji je tom prilikom postavljena i gravirana pločica s natpisom ‘Poklon Grada Sarajeva’.

Sarajevski gradonačelnik kazao je kako muslimani – Bošnjaci sutra ulaze u sveti mjesec ramazan, koji je poseban mjesec, te da ova donacija ima i posebnu tradicijsku vrijednosti.

Top na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara, i to je tradicija koja se vezuje za Grad Sarajevo, kazao je Skaka.

Dodao je kako se pored vjerske dimenzije želi obogatiti i turistička ponuda Mostara, koji je jedan od najposjećenijih turističkih gradova BiH.

“Ovo je odluka Grada Sarajeva da se ponaša liderski i da podržava razne projekte unutar BiH u kapacitetima u kojima to dozvoljavaju naše finansijske mogućnosti”, kazao je Skaka, naglasivši kako im je želja da u budućnosti budu partneri svim gradovima u BiH u ovakvim i sličnim projektima.

Osim Mostara, Sarajevo je ramazanski top doniralo i Travniku, kao i sarajevskoj opštini Novi Grad, a vrijednost čitavog projekta je oko pet hiljada maraka.

“Želja nam je da svi veći gradovi u BiH imaju jedan ovakav top, kako bi taj simboličan način obilježavanja kraja posta priuštili svim građanima BiH”, poručio je Skaka.

Izražavajući zahvalnost sarajevskom gradonačelniku, predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac kazao je kako su i do sada na sličan način upražnjavali obilježavanje iftara, ali da im je ova donacija posebno draga jer dolazi iz Sarajeva i predstavlja obnavljanje kulture i tradicije.

Uz sarajevske političke dužnosnike, svečanosti je prisustvovao i predstavnik Grada Mostara Izet Šahović i predstavnici Medžlisa IZ-a Mostar.

U znak zahvalnosti, gradonačelniku Sarajeva uručena je levha s motivima Starog mosta i knjiga “Urbani razvoj Mostara”.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano