23. Maja 2019.

Gromovi izazvali deset požara na širem splitskom području

ide

Gromovi i munje, koji su rano jutros zahvatili šire područje Splita i ostrva, izazvali su čak deset požara, koje su srećom vatrogasci stavili pod nadzor, a većinu i ugasili, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita.

Prvi požar koji je buknuo oko 4 sata zbog udara groma bio je onaj u Planome kod Trogira, gdje je izgorjelo osam hektara trave i sedam električnih stubova. Vatra je u potpunosti ugašena u 7 sati zahvaljujući požrtvovanosti ukupno 14 vatrogasaca iz Trogira i Seget Vranjice.

Na Braču je oko 10 sati lokalizovan požar, koji je izazvan udarom groma u 6,30 sati na nepristupačnom terenu između Selca i Humca. S vatrom su se borili gotovo svi vatrogasci s ostrva, tevazduhoplovne snage koje su se povukle u 9,40 sati. Požar je sada lokalizovan, šteta i površina se još zbraja, a izgorjela je česmina i trava.

U 5.40 sati gorila je deponija smeća u Boroviku na Šolti, a požar je 11 vatrogasaca s ostrva ugasilo već u 10,30 sati. Grom je kriv i za požar u Gaju iznad Omiša, gdje je izgorjela trava i makija. U 9 sati su ga ugasili pripadnici DVD Gata.

Specifična situacija s požarima zabilježena je na području Makarske, gdje su gromovi izazvali pet požara. U Živogošću je izgorjela borova šuma i makija, u Drveniku makija i trava, u Gradacu borova šuma i makija, te su zabilježena još dva manja požara,koja su brzo sanirana.

Posljednju dojavu o požaru vatrogasci su dobili oko 10 sati da gori u uvali Jagodna na Hvaru. Vjeruje se kako će vatrogascima od velike pomoći biti i kiša, koja od jutros pada na području Splitsko-dalmatinske županije.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano