21. Marta 2019.

Gruevskom odbijena molba za odlaganje zatvorske kazne

epa06370962 Former Macedonian Prime Minister and leader of opposition VMRO DPMNE, Nikola Gruevski leaves the court in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 06 December 2017. Former Prime Minister Nikola Gruevski is suspected of overstepping his jurisdiction for the selection of a contractor for the motorway sections Miladinovci-Stip and Kicevo-Ohrid, allegedly damaging the national budget by over 155 million euros.The former Prime Minister is indicted in another five cases, including abuse of office and joint criminal enterprises.  EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Krivični sud u Skoplju potvrdio je u petak kasno poslijepodne rješenje kojim se poslanikui i bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne.

Krivično vijeće Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda “Skoplje 1” odbacilo je žalbu Gruevskog i potvrdilo rješenje sudije za izvršenje sankcija, kojim se odbija molba za odlaganje služenja zatvorske kazne od dvije godine.

To rješenje o upućivanju u zatvor u Skoplju na izdržavanje dvogodišnje kazne je poslato Gruevskom i kako se ističe, “izvršno je odmah po prijemu”, prenosi Beta.

Gruevski je prema uputnom aktu trebalo da se u zatvor u skopskom naselju Šuto Orizari javi najkasnije do 8. novembra, ali je ta obveza odložena do završetka žalbenog roka i odluke Krivičnog vijeća.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog “mercedesa S 600 gard” 2012.  godine, kada je bio premijer Makedonije.

U tom sudskom postupku, prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministrica unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, dok je njen pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila, plaćenog skoro 600.000 eura, saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kome je Gruevski od tadašnje ministrice Jankulovske tražio da njeno Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi “mercedes”, koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano