20. Februara 2019.

Hadžović o štrajku upozorenja Sindikata srednjih škola: Nema niti jednog razloga da korektni dijalog ne bude nastavljen

Rašid Hadžović

Povodom današnjeg štrajka upozorenja Sindikata srednjih škola, saopštenjem za javnost oglasio se dr. sc. Rašid Hadžović, ministra  obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade HNK-a.

“Želim, prije svega, podsjetiti na to kako smo u februaru ove godine potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog vaspitanja i obrazovanja i tada su na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata iskazali veliko zadovoljstvo korektnim dijalogom i postignutim dogovorom koji je doveo do potpisivanja spomenutog Ugovora.

U potpisanom Kolektivnom ugovoru, prvi put značajno je povećan obim prava radnika u obrazovanju, od kojih izdvajam: smanjenje norme za radnike koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, radnike koji imaju četvero i više maloljetne djece, za mentore i savjetnike, za magistre i doktore nauka, kao i  radnike sa trideset i trideset pet godina radnog staža.

Takođe, u novom smo Kolektivnom ugovoru prosvjetnim radnicima, a što ranije nikada nije bio slučaj, omogućili prelazak iz jedne u drugu škol

Podsjetiću  da je ovo  Ministarstvo, uz podršku Vlade, uspješno riješilo i pitanje organizacionih šema, radno-pravni status za više prosvjetnih radnika i da, uprkos svim problemima  koje imamo kada je u pitanju broj učenika, niko od radnika nije ostao bez posla.

Sve naše aktivnosti i mjere koje provodimo usmjerene su ka boljem, modernijem, evropskim standardima bližem procesu obrazovanja, kao i poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa i uslova rada svih radnika.

Stoga, želim posebno istaći da smo prvi put, nakon deset godina, otvorili proces razgovora  o povećanju plata u obrazovanju i tu već učinili konkretne pomake koji su u skladu sa realnim mogućnostima Budžeta.

Uvjeren kako nema niti jednog razloga da korektni dijalog ne bude nastavljen. Pregovarački tim Vlade HNK poziva predstavnike sindikata da u dobroj vjeri, a na dobrobit cjelokupnog obrazovnog procesa, rješava sva otvorena pitanja, koja eventualno nisu obuhvaćena potpisanim Kolektivnim ugovorom”, stoji na kraju saopštenja dr. sc. Rašida Hadžovića, ministra  obrazovanja, nauke, kulture i sportaVlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano