18. Juna 2019.

Haradinaj: Takse neće biti ukinute do 2022. godine bez garancija o priznanju

484081_ramus-haradinaj-ap-visar-kryeziu_ls

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je u utorak kako visoko cijeni SAD, ali da takse koje se uvedene za proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinute do 2022. godine, ako ne bude, kako kaže, garancije za sporazum o međusobnom priznanju u određenom roku, prenose srbijanski mediji.

Nakon sjednice kosovske vlade, Haradinaj je konferenciji za novinare potvrdio kako je preko ambasadora SAD-a u Prištini Philipa Kosnetta dobio zahtjev američke administracije za suspenziju taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH.

“Ambasador  je izrazio stav američke vlade o zahtjevu za suspenziju takse, kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtjev. Međutim, oni su svjesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove”, rekao je Haradinaj.

Uprkos američkom zahtjevu, kosovski premijer tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma, koji bi rezultirao time da Srbija prizna kosovsku nezavisnost.

Dosadašnji trogodišnji dijalog, koji su Beograd i Priština vodili u Bruxellesu, Haradinaj je nazvao “cirkusom”, ocijenivši kako do sad postignuti efekti nisu vrijedni vraćanja taksi na stari nivo.

“Nema toga što bi moglo da zamjeni sporazum. Ali, prije nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvatni, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih  taksi i jeste potpisivanje sporazuma o priznanju kosovske nezavisnosti”, rekao je Haradinaj.

On očekuje da sporazum s Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022. godine, takse će ostati na snazi.

“Ako obe zemlje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti riješeno”, zaključio je kosovski premijer.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano